Prednosti konzumiranja repe

salata od ribane repe
Copyright (c) 2015 Ferumov/Shutterstock. No use without permission.

Repa pripada porodici kupusnjača i pretežno je okruglog do duguljastog oblika. Sve do otkrića i pojave krumpira uživala je veliku popularnost u kuhinjama drevne Grčke i Rima, a zatim je ipak pala u drugi plan. U kulinarstvu se danas najviše koristi korijen biljke, iako je i lišće nutritivno bogato i jestivo. Ovo korjenasto povrće ima prednosti za organizam jer ima nisku kaloričnu vrijednost što je dobra vijest za liniju, a s druge strane sadrži vitamine i minerale. Izvor je vitamina C i poznata je po protuupalnim svojstvima zahvaljujući glukozinolatima. Upravo zbog njih u sirovom obliku ima gorak okus. Sadrži i vitamine skupine B, folat i vitamin B6. Ima puno magnezija i pozitivno utječe na jačanje mišićno-koštanog tkiva. Repu odlikuju i vlakana koja sadrži, što je dobra vijest za zdravlje probavnog sustava.

Dostupna u tri boje

Izgledom se razlikuju bijela, crna i žuta repa, ali samo izvana jer je meso uvijek bijele boje. Crna repa često se priprema kao salata i konzumira zajedno s medom u borbi protiv kašlja. Žuta repa najviše se ističe vitaminom A i dobra je za vid te blagotvorno djeluje na kožu i osnažuje imunitet. Bijela repa sadrži antioksidanse i korijen joj je dobar izvor vlakana. Općenito, repa je odlična namirnica za mršavljenje i detoksikaciju jer ima blaga laksativna svojstva i čisti organizam od štetnih tvari. Pri kupnji je važno birati tvrde plodove bez znakova oštećenja. Dobar znak je zategnuta i glatka kora, treba izbjegavati smežurane plodove koji nemaju svježe lišće. Potrebno ju je čuvati na hladnom i suhom mjestu. Što se tiče same pripreme, najčešće se kuha na pari ili u vodi narezana na krupne rezance. Odlična je u jušnim jelima. Zimi je izuzetno popularna kisela repa koja se koristi umjesto kiselog kupusa u kombinaciji s grahom. Okus repe je zanimljiv, sirova pomalo podsjeća na rotkvicu, a pirjana je ipak nešto slađa. Odlično se slaže s kupusom, mrkvom i jabukom i može se poslužiti s kiselim vrhnjem ili jogurtom.

Zdjela domaceg gulasa s krumpirom, repom, kobasicama, celerom i lukom
Copyright (c) 2020 Nina_Hlupich/Shutterstock. No use without permission.

Kako ukiseliti bijelu repu

Kod nas se repa vrlo često kiseli i jede u obliku variva s grahom gdje zapravo mijenja ulogu kiselog kupusa. Repu je jednostavno ukiseliti i u vlastitoj kućnoj radinosti. Najprije ju je potrebno dobro oprati i ukloniti znakove nečistoće. Potom oguliti i naribati na krupne rezance. Zatim se slaže u plastičnu ili staklenu posudu sloj ili sloj, s tim da se svaki sloj mora posoliti i dobro potisnuti da pusti svoj sok. Na vrh je važno staviti tanjur koji treba poslužiti kao svojevrsni uteg. Na kraju je važno zatvoriti posudu poklopcem i pričekati  2 do 3 tjedna kad je spremna za pripremu jela. Postupak fermentacije sačuvat će njezine hranjive tvari. Idealno bi bilo omogućiti fermentaciju na 18 °C. Ako unatoč jednostavnosti postupka radije imate naviku kupovanja već ukiseljene repe, u SPAR-u i INTERSPAR-u potražite gotova pakiranja i uživajte u jednostavnosti pripreme ukusnog obroka na žlicu.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.