Još ukusnije – kako peći povrće u aluminijskoj foliji

Pečenje povrća u aluminijskoj foliji vrlo je jednostavan način pripreme. Ne iziskuje puno vremena i vašu neprestanu pažnju nad procesom. Osim toga, peći povrće u
aluminijskoj foliji možete na mnoštvo načina, u pećnici, na tavi, pa čak i na roštilju dok pripremate meso. A pripremljeno na ovaj način, ostat će sočno i zadržati svoj izvorni okus. Posebice ako namirnice grupirate u zasebne paketiće koji će osigurati zadržavanje arome.

Odaberite povrće

Svaku je vrstu povrća moguće ispeći u aluminijskoj foliji. Međutim, važno ih je grupirati prema duljini termičke obrade koju zahtijevaju. Najjednostavniji pristup grupiranju je prema tvrdoći samog povrća. Pa će tako ono mekano poput rajčica i gljiva zahtijevati kraće vrijeme pečenja. A tvrđe i hrskavo poput luka, kukuruza,
cikle i paprike traži dulju termičku obradu. 

Mariniranje povrća

Ako želite, povrće možete marinirati u hladnjaku nekoliko sati prije pečenja u foliji. Možete ga narezati i staviti u posudu s maslinovim uljem i svježim ili suhim začinskim biljem, poput ružmarina, timijana, bosiljka i sličnog. Dodajte sol i svježe mljeveni papar da biste mu poboljšali okus. Međutim, svježe začinsko bilje ne pecite s povrćem jer ono na visokim temperaturama gubi sve svoje okuse.

Premažite foliju maslinovim uljem

Prije nego što stavite povrće u aluminijsku foliju premažite ju maslinovim uljem. Tako ćete odmah spriječiti mogućnost lijepljenja folije i povrća.

Omotajte povrće aluminijskom folijom

Foliju odrežite na što veće komade za svaku pojedinu skupinu povrća. Jer svaki paketić mora biti u potpunosti obložen folijom kako bi se ravnomjerno ispekao te kako bi zadržao sve okuse i arome.

Vrijeme pečenja

Pecite povrće od osam do deset minuta, a pritom koristite vilice kako biste okretali svoje paketiće. Vrijeme pečenja ovisit će o toplini roštilja, tave ili pećnice i vrsti povrća. Na primjer, rajčice možete peći oko osam minuta, a tvrdo povrće, poput buče, morat ćete peći i do pola sata. Prilikom razmotavanja folije obavezno pripazite na paru i toplinu.