Koliko ga dobro poznajete: korijen celera

korijen celera
Copyright (c) 2020 Angelica Parisi/Shutterstock. No use without permission.

Za početak je važno reći da su kod celera svi dijelovi biljke jestivi, a ovdje ćemo se posebno posvetiti korijenu koji je poznat po svojoj intenzivnoj aromi i benefitima za organizam kao što su osnaživanje imuniteta i aktiviranje metabolizma. Sezona mu traje od runa do travnja, ali je dostupan tijekom cijele godine i zato je topla preporuka uvrstiti ga u svakodnevni jelovnik.

Kako odabrati kvalitetan komad i sačuvati njegovu svježinu

Pri kupnji treba imati nekoliko stvari na umu. Da biste kupili svjež celerov korijen testirajte mu težinu. Ako je težak, imate kvalitetan komad povrća, a ako daje iznenađujuće lagan osjećaj u ruci znači da je izgubio na svježini. Naime, celerov korijen ima puno vode koju stajanjem gubi, odnosno počinje se s vremenom sušiti. Ono što vama treba jest svježa i hrskava tekstura. Korijen celera često zna biti malo prljav, odnosno blatnjav pa ga je važno očistiti prije pohranjivanja u hladnjak. Odrežite sve nepotrebne dijelove, lišće i korijenje koje nećete trebati i četkicom uklonite nečistoće. Nemojte ga oprati, ali obavezno ga stavite u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku. Najbolje u pretincima predviđenim za povrće. Plastična vrećica vrlo je važna za očuvanje svježine jer sprječava kontakt s vodom u hladnjaku i u plastičnoj vrećici može trajati čak do 14 dana. Ako ga ne pohranite pravilno, odnosno držite u hladnjaku bez vrećice, svježina će trajati do 4 dana. Korijen celera se ne zamrzava, a znak za uzbunu jest promjena u njegovoj teksturi. Naime, po njegovoj kašastoj i sluzavoj površini znat ćete da više nije za upotrebu. Također, može doći do promjene u boji i pojavi neugodnog čudnog mirisa.

 

Juha od jabuka i celera ukrasena cipsom od celera i przenom kaduljom
Copyright (c) 2017 Vesna Danity/Shutterstock. No use without permission.

Okusi i jela u kojima je poželjan sastojak

Poznat je po svom orašastom, zemljanom i pomalo slatkastom okusu koji podsjeća na peršin. Može se jesti sirov i najčešće se riba i priprema kao salata. Odličan je sastojak za juhe i jela od povrća, a paše i uz ribu. Dobra je alternativa krumpiru i vrlo slične teksture kad se skuha, s tim da ima više prednosti jer je niskokaloričan. Pogodan je za variva i gulaše, može se peći ili pržiti te u obliku komadića dodati u rižot. Sadrži antioksidansevitamine B6, K i C i minerale kao što su fosfor, kalij i mangan. Korijen celera odličan je za kosti i probavu te ima malo masnoća -  točno ono što se traži u uravnoteženoj prehrani.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.