Cikla – nutritivna snaga na tanjuru i u čaši

smrznute cikle
Copyright (c) 2018 kariphoto/Shutterstock. No use without permission.

Cikla je predivno povrće i pravi saveznik organizma zahvaljujući mnogobrojnim prednostima koje pruža uz redovitu konzumaciju. Odličan je izvor folata, mangana, željeza, vitamina C… Osim što je riznica raznih nutrijenata, niskokalorična je i lako probavljiva pa promovira održavanje optimalne težine i zahvaljujući vlaknima pospješuje rad probavnog sustava. Super je namirnica za detoksikaciju jer pomaže jetri u izbacivanju otrovnih tvari. Tamnocrvene je boje zbog pigmenata betacijanina i povećava osjećaj energije zbog čega je česta namirnica na jelovniku sportaša i ljubitelja fitnessa.

 

Kako odabrati i čuvati hvalevrijedan plod

Tražite ciklu srednje veličine, čvrstog korijena i glatke kore. Cikla je u pravilu dostupna tijekom cijele godine, a vrijeme dozrijevanja traje od lipnja do listopada. Tada je koncentracija hranjivih tvari u korijenu najveća. Ukoliko je ne mislite odmah konzumirati, kako ne bi omekšala ili izgubila na svojoj svježini, najbolje je pohraniti je u hladnjak. Prije toga odrežite peteljke i stavite ju u plastičnu vrećicu za čuvanje namirnica te istisnite eventualni zrak iz vrećice.

sok od cikle
Copyright (c) 2018 Anna Lohachova/Shutterstock. No use without permission.
kiseljenje cikle u staklenci
Copyright (c) 2020 New Africa/Shutterstock. No use without permission.

Načini pripreme

Posebnu pozornost treba posvetiti načinu pripreme kako cikla ne bi izgubila vrijedne nutritivne tvari. Tijekom dužeg izlaganja visokim temperaturama dolazi do raspadanja antioksidativnih elemenata,  zbog čega optimalna priprema podrazumijeva kuhanje na pari u trajanju od 15 minuta. Takva cikla ima najbolji okus i dovoljno je mekana za konzumaciju. Inače, cikla se pere pod hladnom vodom, a guli tek nakon pečenja ili kuhanja na pari kako bi se sačuvali hranjivi sastojci. Naravno, uvijek se preporučuje svježa konzumacija ovog povrća u obliku soka koji se može obogatiti i drugim voćem ili povrćem, a kombinacije su brojne. Vitaminski napitak od cikle uspješno podiže imunitet. Osim kao sok, cikla se može koristiti za pripremu juha, pirea, rižota i salata.

Konzervirana cikla za zimnicu

Cikla se može konzervirati ili kiseliti i jesti kao prilog, odnosno salata tijekom cijele godine. Ako je želite pripremiti za staklenku najprije ju trebate oprati, pa skuhati, pa oguliti. Zatim se reže na ploške kojima se pune staklenke. Staklenke jednostavno možete sterilizirati u pećnici, na 100 °C gdje ih trebate zagrijati desetak minuta. U staklenke s ciklom se dodaje tekućina koja sadržava vodu, ocat, šećer i sol i koju je potrebno kratko prokuhati prije dolijevanja u staklenke. Poželjno je na kraju nožem proći uz rub staklenke kako bi se istisnuo zrak i čvrsto zatvoriti poklopcem. Zadnja faza zove se pasterizacija. U veliki lonac na dno stavite krpu i na nju poslažite staklenke tako da se ne dodiruju. U lonac dodajte vode i stavite ga na vatru do vrenja, pa zagrijavajte još 15 minuta. Skinite lonac sa staklenkama sa štednjaka i ostavite 24 sata da se ohlade. Pripremljenu zimnicu od cikle skladištite na tamno i hladno mjesto.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.