Copyright (c) 2017 beats1/Shutterstock. No use without permission.

Bijele šparoge: ne razlikuju se samo bojom

U proljeće nestrpljivo iščekujemo svježe izdanke mladih šparoga, ali ovaj puta je možda savršena prilika da pobjegnete od klasike i kušate bijelu verziju. Nijemci i Francuzi njihovi su veliki obožavatelji. Logično, prvo pitanje koje se odmah nameće jest zašto su bijele? Odgovor leži u različitom načinu uzgoja od zelenih na koje smo već navikli. Bijele šparoge u pravilu nemaju pristup sunčevoj svjetlosti jer rastu ispod zemlje i pokrivene su plastikom pa izdanci ostaju zakinuti za proces fotosinteze i stvaranje klorofila koji je zaslužan za zelenu nijansu. Osim po boji, bijeli izdanci se razlikuju i po drugim fizičkim karakteristikama. Deblji su i teksturom nježniji od zelenih, osobito ako ste nabavili svježe, a zahtijevaju malo više pripreme u kuhinji jer je stabljikama važno oguliti vanjski sloj i odrezati im donji dio.

sendvic s bijelim sparogama

Nutritivne vrijednosti

Šparoge su čuvari dobre linije i lijepog stasa jer su niskokalorične. Čak 90 posto sastava je voda, a od vitamina svakako treba istaknuti A, B i C. Bijele šparoge sadrže kalcij, magnezij, kalij i fosfor, kao i vlakna te imaju snažna detoksikacijska svojstva. Dobre su za uklanjanje viška tekućine iz organizma, a najbolje ih je čuvati na hladnom i tamnom mjestu. U hladnjaku mogu potrajati do 3 dana, ali zapravo ih je najbolje konzumirati čim prije kako gubitak na svježini ne bi umanjio uživanje u njihovom jedinstvenom okusu. Kad smo kod okusa, korisno je spomenuti da su bijele šparoge blaže i neutralnije od intenzivnijih, „zemljastijih“ zelenih rođakinja.

Kako ih pripremati

Šparoge je najbolje jesti svježe, kratko kuhane, a pripremljene na pari uz malo maslinova ulja čine idealan zdravi prilog. Mogu se pripremiti na salatu u hladnoj verziji s dodatkom umaka i parmezana po želji, često ih se koristi kao dodatak pizzama i jelima od jaja. Fritaja je definitivno jedno od popularnijih receptura za šparoge, kao i kremaste guste juhe. Riječ je o namirnici koja se može pirjati, peći, pržiti i pripremati na žaru, tako da je samo osobna mašta granica. Možemo vam još samo savjetovati da bijele kušate u kombinaciji s holandez umakom ili  slaninom, dobro idu uz tjesteninu, rižu, sir.

 

*Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.

juha s bijelim sparogama