Artičoka: kreativan bijeg od klasike na tanjuru

svjeza articoka iz regije Sardinija u Italiji
Copyright (c) 2017 Sabino Parente/Shutterstock. No use without permission.

Artičoka je definitivno pokazatelj da u kuhinji volite biti originalni, maštoviti i da ste skloni receptima koji nisu tipični obiteljski obroci već nude specifičnu kombinaciju okusa i uključuju manje klasične namirnice. Za artičoku je karakteristično mediteransko porijeklo, a u prehranu bi ju trebalo uvrstiti zbog pozitivnih utjecaja koje imaju, npr. pozitivan učinak na jetra i probavni sustav. Artičoka je cijenjena namirnica jer sadrži vlakna, vitamine i minerale kao što su kalij, kalcij, željezo i fosfor. Pomaže sniziti kolesterol i šećer u krvi, olakšava tijelu osloboditi se viška vode i toksina i uz to poboljšava izgled kože. Ima malo kalorija i masnoća, a sadrži ik antioksidanse. Kupujte svježe artičoke koje ćete prepoznati po čvrstim neoštećenim listovima zelene boje s eventualno malo ljubičastih detalja. Artičoka mora biti teška u ruci, one lagane obično su starije. Suhi i spužvasti listovi također su loš znak. Što je manja to je obično mekša i slađa, ali veće imaju i veće srce, a to je najbolji dio ovog povrća. U svakom slučaju, do pripreme ih držite u hladnjaku.

Izazovno čišćenje

Artičoka u kuhinji pruža brojne kulinarske mogućnosti, ali je najprije važno naučiti ispravno je čistiti. Dobro isperite plodove u hladnoj vodi i uklonite nečistoće među listovima.  Pripremite veliku posudu s vodom i malo limunova soka jer artičoke podliježu oksidaciji i promjeni boje. Odrežite oko 1/3 vrha artičoke i premažite površinu limunom, također odsijecite stabljiku na dnu i taj dio prođite limunom. Ogulite vanjske tvrde listove tamnozelene boje s ljubičastim dijelovima. Ono što vam treba jesu mekani svijetlozeleni listovi i srce. Žlicom odstranite čupavi dio u središtu. Očišćeno povrće uronite u vodu s limunom koju ste pripremili.

baby articoke s tjesteninom
Copyright (c) 2018 Ivana Lalicki/Shutterstock. No use without permission.

Jela u kojima ćete uživati

Možete ih pripremati na grillu, kuhati na pari, peći u pećnici, puniti nadjevima, pržiti. Odlično su predjelo, ali mogu biti i glavno jelo. Neki ih koriste kao prilog ili dodatak juhama, osobito vrlo mlade artičoke. Često se poslužuju uz raznovrsne umake, ali ako ste ljubitelji nadjeva, također nećete pogriješiti. Artičoke imaju poprilično neutralan okus zbog čega ih je lako kombinirati s drugim sastojcima. Klasik za punjenje je smjesa od krušnih mrvica, češnjaka i peršina, ali, naravno, puno je varijacija na temu. Mogu se puniti i kvinojom, špinatom, rajčicom, feta sirom... U najjednostavnijoj verziji dovoljno je s malo maslinova ulja i soli ispeći ih na grillu. U pećnici ih možete peći tako da očišćene „cvjetove“ začinite maslinovim uljem i solju, češnjakom i na kraju posipate parmezanom te dobro omotate aluminijskom folijom. Nakon što je jelo gotovo, uklonite suvišne listove i srčiku pojedite uz umak po želji. Artičoke izvrsno pašu s tjesteninom. Možete ih pripremiti u ukusnom umaku s mozzarellom,  kombinirati s tjesteninom i inćunima, dodati u lazanje. Iako priprema jela s artičokama nije brza, slatka hranjiva srčika odlična je nagrada za uloženi trud i vrijeme.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.