Tropsko voće s blagodatima za organizam

Ono što je zajedničko svom tropskom voću jesu istaknute boje, arome i okusi. Atraktivan izgled i neobični detalji na voćkama samo još više doprinose cijelom iskustvu konzumacije, ali ono što je njihova najveća prednost jesu zdravstvene dobrobiti za organizam jer sadrže vitamine, minerale i antioksidanse. Među njima je svakako banana koju je naviklo konzumirati gotovo svako domaćinstvo i u kojoj uživaju sve generacije diljem svijeta. Osim što je ukusna i zasitna, ovo je voće izvrstan izvor kalija, ugljikohidrata i vlakana. No važno je hraniti se raznovrsno.  Šteta bi bilo ne kušati druge zanimljive okuse koji su hranjivi darovi prirode.  

papaje u zdjeli
Copyright (c) 2019 goir/Shutterstock. No use without permission.

Egzotično, a hrvatsko

Iako je porijeklom iz Afrike, kiwano se danas uzgaja i na hrvatskim poljima. Osim što podržava lokalnu proizvodnju i male poljoprivrednike, SPAR ujedno i širi ponudu domaćih kvalitetnih namirnica pa je tako na odjelu voća u ponudi nerijetko i hrvatski kiwano. Plod jajolikog oblika izvana ima narančastu boju i bodlje zbog čega ga zovu i afrička rogata dinja. Meso je zelenkasto i ispunjeno košticama. Okusom podsjeća na vodenastiju verziju banane s notama citrusa, a najčešće se jede samostalno, kao dodatak sokovima ili kao preljev za deserte. Za kiwano je specifična oleinska kiselina koja se nalazi u košticama i koje su jestive. Kiwano se konzumira tako da se prereže na dva dijela i žlicom jede sočna pulpa. Oleinska kiselina pomaže u snižavanju krvnog tlaka, a razlog zbog kojeg bi ovo voće trebalo uvrstiti u prehranu su i druge nutritivne vrijednosti kao što su vitamini E i C, kalij, željezo, magnezij i razni antioksidansi.

Nutritivno blago

Indijanska banana je listopadno drvo sa zelenim oblim plodovima i okusom koji podsjeća na miks manga, banane, avokada i ananasa. Plodovi mogu narasti i do 800 grama, a ono po čemu je ova biljka posebna jest njezina evolucijska starost i otpornost. Naime, starija je od pčela i zahvalna za uzgoj jer ju ne napadaju insekti i štetočine. Sadrži antioksidanse, vitamine, minerale i nezasićene masne kiseline. Prije konzumacije potrebno ju je oguliti i očistiti od sjemenki koje su krupnije, ali ih nema puno. Sočno meso smanjuje razinu šećera u krvi i smanjuje koncentraciju kolesterola u krvi. U SPAR-u su dostupne domaće indijanske banane koje se uzgajaju u Donjoj Bistri, a plodovi obično dozrijevaju u rujnu i listopadu.

Svjeze ubrani plod obicne sape (asimina triloba)
Copyright (c) 2016 EQRoy/Shutterstock. No use without permission.
kiwano na pladnju
Copyright (c) 2019 itaci/Shutterstock. No use without permission.

Još jedna supervoćka

Plodovi papaje sadrže vitamine, minerale i vlakna. Imaju malo proteina i masti, većinski udio je zapravo voda i energetski je riječ o niskokaloričnom voću. Meso papaje može se jesti svježe, a pogodno je i za napitke, smoothieje, džemove i slastice. Zreli plod ima meso narančaste boje i sadrži crne koštice. U sušenom obliku papaja može biti izvrsna zdrava grickalica. Zrelu papaju ćete zapravo morati napipati. Spremna je konzumaciju kad omekša na dodir. I boja kore je od velike pomoći. Zelena ukazuje na nezrelost ploda, a žarka žuta boja da imate dobru papaju u vidokrugu. Papaju je najprije potrebno oguliti, zatim prerezati i žlicom izdubiti koštice. Koštice su gorkasta okusa, ali se mogu konzumirati.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.