kolacici s rabarbarom

Slatko lice rabarbare

Crvene mesnate stabljike nalikuju celeru i kiselkastog su okusa zbog čega se obično kuhaju sa šećerom prije konzumiranja, a važno je znati da njezini zeleni listovi nisu jestivi. Mnogi je svrstavaju u voće, iako je botanički gledano rabarbara povrće. U kuhanju se koristi za umake, juhe, kompote, smoothieje, pite, tartove, muffine, od nje se rade vino i sokovi. Ipak, pite i pekmezi njezina su najbolja izdanja.

salata s rabarbarom

Neobična izgledom i okusom

Rabarbara sadrži malo kalorija, vlakna i vitamin K zahvaljujući kojem poboljšava zdravlje kostiju. Dobar je izvor antioksidansa pa pospješuje lijep i mladenački izgled kože. Osim toga, pridonosi oralnoj higijeni i zdravlju probavnog sustava. Sezona rabarbare je od travnja do lipnja. Pri kupnji svakako obratite pozornost na izgled stabljika. Poželjno je da su čvrste, izbjegavajte savitljive i one sa znakovima oštećenja. Malo lišće ukazuje na to da je u pitanju mlado povrće. Stabljike nemojte rezati, niti čistiti sve dok ne krenete s pripremom kako se ne bi osušile, a najbolje ju je skladištiti tako da ju stavite u plastičnu vrećicu i držite u hladnjaku. Iskoristite ju unutar tjedan dana dok je još svježa.

Svestrana narav u kuhinji

Rabarbara se može koristiti na raznorazne načine. Najpopularnija je u pitama, a dobar je sastojak i za pudinge, koktele, u raznim kolačima i kombinacijama s vanilijom, narančom, jagodama. Ljubitelji sladoleda mogu se odvažiti na pripremu zanimljivog sladoleda od rabarbare. Kad su slana jela u pitanju, može se spajati sa sezonskim šparogama, rukolom i posluživati u obliku umaka uz svinjetinu, janjetinu ili patku.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kolac s rabarbarom