Ribizi – savršene bobice

branje ribiza s grma
Copyright (c) 2016 alicja neumiler/Shutterstock. No use without permission.

Ribizi su, kažu, voće koje zahtijeva malo, a daje zdravlju toliko puno.  Gotovo je oduvijek u okućnicama, a iako ima mnoge nutritivne blagodati, kao da je bio desetljećima zanemarivan. Zbog vitamina C uvijek je dobrodošao, zar ne? Jedan grm koji će poživjeti i 20 godina daje do 4 kg ukusnih bobica. Osim crvenih, postoje i crni i bijeli ribizi. U 100 grama je ca. 56 kalorija, a ne sadrže ni masnoće ni kolesterol. Ribizi se uglavnom proizvode na području Europe i Azije jer im pogoduje umjerena klima, nisu osjetljivi na niske temperature, a mogu podnijeti temperaturu i od -5 °C.

Ribizi sadrže nutrijente poput fosfora, željeza, kalija i kalcija, a tu su i citrična, tartarična, gama-linolenska i jabučna kiselina, protidi, kao i vitamini skupine B, A, C, K te antioksidansi.

Ribiz ne traži mnogo

Ova bobica koja nam daje toliko toga, ne traži mnogo njege – treba je prihraniti, plijeviti oko grma i zalijevati. Grm će vas nagraditi plodovima u lipnju i srpnju kad je 90 % bobica zrelo.

marmelada, sirup i sok od ribiza
Copyright (c) 2019 Marian Weyo/Shutterstock. No use without permission.
Blackcurrant Kissel - ruska vocna juha
Copyright (c) 2020 Albina Bugarcheva/Shutterstock. No use without permission.

Ribiz kao sladoled

Sladoled? Može, i to od ribiza. Treba vam samo pola sata za osvježavajući desert kojem nitko neće odoljeti. Nakon što ribize očistite od peteljki, operete i malo posušite, stavite ih u lonac i kuhajte dok ne puknu. Pasirajte ih, dodajte šećer, promiješajte i kad se ohladi, umiješajte u smjesu slatko vrhnje koje ste istukli u šlag.

Tu je i klasik – domaći sirup od ribiza za razrjeđivanje ili kao dodatak palačinkama, kolačima i sladoledu. Vino od ribiza radilo se nekada u svakom kućanstvu, pa zašto ne biste probali i vi? Naravno, njegovih je mogućnosti puno, puno više.

Ribiz kao desert

Naravno, džem od ribiza savršen je dodatak smočnicama. Pita od ribiza, tartovi, cheesecake samo su neki od deserta koji će vas oduševiti. Svakako vrijedi isprobati i neobičnu juhu od voća koja će u toplim danima ponuditi odlično osvježenje.

Zašto ne bi probali slano jelo začiniti ribizom? Losos koji je sam po sebi slana riba bit će idealna pašteta koja je još savršenija dodate li joj ribize. Junetina začinjena mladim lukom i ribizom sjajnog je okusa jer ova crvena bobica daje notu kiselosti koja upotpunjuje gastro užitak. Ista je priča i s janjetinom.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.