Copyright (c) 2017 Noi Pattanan/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2017 Noi Pattanan/Shutterstock. No use without permission.

Physalis – što je i kako ga jesti?

Physalis, koji nosi i naziv peruanska jagoda, voće je koje, bez obzira na ime, nema poveznicu s jagodama. Osim možda u veličini ploda koji, dok raste, od vanjskih utjecaja čuva nježna čahura koja izgledom podsjeća na lampion. Pa se zbog toga physalis nerijetko naziva i „ljubav u kavezu“. Narančaste bobice koje nalikuju na cherry rajčice karakterizira trpak, ali sladak tropski okus poput ananasa.

Physalis možda nije tradicionalna namirnica naših krajeva, ali svakako ju vrijedi isprobati jer se odlično spaja s brojnim slatkim i slanim jelima. Potražite ju na policama SPAR-a.

Copyright (c) 2018 everydayplus/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2018 everydayplus/Shutterstock. No use without permission.

Korisni nutrijenti

Kao i ostalo voće i povrće, i physalis u sebi krije nutrijente koji igraju važnu ulogu u ljudskom organizmu. Prvenstveno se to odnosi na vitamine, posebice vitamin C koji je jedan od ključnih prehrambenih podizača imuniteta. Ništa manje zanemariv nije ni udio vitamina A, B1, B2 i B3 te beta-karotena i vitamina K. Međutim, za što bolje iskorištavanje nutritivnih vrijednosti, physalis je potrebno jesti svjež i sirov, kao i većinu drugog voća. No pri odabiru ove voćke valja biti na posebnom oprezu. Naime, konzumacija nezrelih plodova može imati negativne posljedice jer sadrže toksin solanin koji može uzrokovati probavne tegobe.

Physalis u jelima

Peruanska jagoda odlično se slaže sa slatkim i slanim jelima, a koristiti se može svježa ili sušena. Pa ju tako možete koristiti kao dio osvježavajuće voćne salate u koju možete dodati bilo koje drugo voće po izboru. Sljubljuje se physalis i s okusima slanih salata, posebice onih na bazi rajčice, paprike i žitarica, ali u manjim količinama. Ove plodove dodati možete i u jela na bazi cvjetače i piletine koja posebice voli voćne, odnosno citrusne note. No do posebnog će izražaja peruanska jagoda doći u slasticama. Pa ju tako dodati možete ubaciti u smjesu za cheesecake koji se ne peče ili ih spojiti s borovnicama i pripremiti pitu od prhkog tijesta. No posebno će fine biti ukuhane u domaći džem koji potom možete dodavati u brojne deserte. Poput onih na bazi grčkog jogurta i chia sjemenki kojima će dati izvrsnu dozu prirodne slatkoće. Ako ste se pak odlučili na sušene plodove, dodajte ih u zdjelicu granole, zobenu kašu ili u domaće energetske pločice.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.