svjezi ogrozd

Ogrozd: bobičasto voće koje je poželjno uključiti u prehranu

Sezona jagoda, malina i borovnica jedno je od najdražih razdoblja u godini svih zaljubljenika u bobičasto voće. Toj kategoriji pripada i ogrozd čiji se plodovi beru od lipnja do kolovoza i koji je po svojim karakteristikama najsličniji ribizu. Riječ je o grmovitoj biljci koja trnjem štiti svoje plodove, a oni bojom mogu varirati od zelenkastih tonova do žutih, ružičastih pa sve do tamnijih ljubičastih. Izgledom bobice najviše podsjećaju na grožđe, a grm obično naraste malo iznad 1 metra.

ogrozd u zlicici

Nutrijenti

Nutritivno zanimljiv ogrozd ističe se antioksidansom vitaminom C, zatim vitaminima E, B5 i B6, sadrži i mnogo dijetalnih vlakana, kalija, bakra, mangana i magnezija, a dodatna je prednost i niskokaloričnost. Okusi bobica variraju od kiselih do slatkih, ovisno u kojem trenutku i za koju namjenu se beru, a pri branju se uvijek preporučuju rukavice zbog spomenutih trnova.

Voćna delicija

Ovo tipično ljetno voće jednostavno se može uključiti u prehranu. Najbolje ga je konzumirati u svježem obliku jer tako pruža najviše nutritivnih blagodati za organizam. Naime, termičkom obradom se ipak izgube vrijedni antioksidansi koje sadrži. Obogatite njima voćne salate ili obroke sa žitaricama i jogurtom. Zrele bobice su mekane i slatke, dok je kod nezrelih bobica opna jako čvrsta. Nezreli plodovi dobri su za pripremu soka, kompota, džemova i marmelada.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kolac s ogrozdom i slagom