Mezimica proljetnih slastica: jagoda

Tanjur domace svjeze salate od listova baby spinata, narezanih jagoda, oraha, feta sira i vinaigrette dresinga
© Copyright (c) 2021 Stephanie Frey/Shutterstock. No use without permission.

Jagode su najvećim udjelom voda. Doslovno sadrže čak 90 % vode, imaju vrlo malo masnoća i proteina te ugljikohidrata. Poznato je da  sadrže vitamin C koji je dobar za zdravlje arterija i imunitet. Osim toga, vitamin C važan je za proizvodnju kolagena koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. Drugim riječima, jagode čuvaju mladolik izgledmogu utjecati na smanjenje razine šećera u krvi, a njihova vlakna potiču metabolizam i pospješuju pravilan rad crijeva. Ksilitol u ovom voću zaslužan je za sprječavanje stvaranja zubnog plaka i svjež dah. Općenito, jagoda je vrlo osvježavajuća i niskokalorična namirnica, tako da je odličan saveznik u mršavljenju.

Šarolika primjena u kulinarstvu

Zanimljivo, potječu iz obitelji ruža jer imaju karakteristične sjemenke s vanjske strane. Zreli plodovi crvene su boje i najbolje ih je nakon kupnje čuvati u hladnjaku, po mogućnosti u posudi u kojoj ćete dno prije obložiti papirnatim ručnikom. Prve jagode pojavljuju se već u ožujku, iako su najsočnije one od travnja do lipnja. Svježe se mogu i zamrznuti tako da ih prije stavljanja u zamrzivač posipate kristalnim šećerom. Dobro izmiješajte cijele jagode sa šećerom ili ih prerežite na polovice, posložite na pladanj i stavite u zamrzivač. Smrznute plodove preselite u plastičnu vrećicu. Na ovaj ćete način izbjeći da se zalijepe jedna za drugu. Ovo slatko voće stvoreno je za deserte, izvrsno se slaže s čokoladom i vanilijom, njime možete obogatiti svaki cheesecake ili napraviti jednostavnije brze poslastice u obliku jagoda sa šlagom, smoothieja, voćnih salata. Ako ste spremni i za neobične kombinacije, najbolje je dati šansu hladnim salatama od mladog špinata, orašastih plodova, piletine ili škampa, uz obavezan dodatak balzamičnog octa. Jagode se mogu dodati i hladnoj salati od tjestenine s umakom pesto genovese i bosiljkom.

palacinke s bananom i jagodama
© Copyright (c) 2015 MaraZe/Shutterstock. No use without permission.

Okusi jagode dostupni tijekom cijele godine

Iako je slatkim sirovim jagodama nemoguće odoljeti svakog proljeća, da biste osigurali fine deserte, razne slastice za posebne prilike ili svakodnevne obroke s okusom ovog božanstvenog voća najbolje je pripremiti domaći džem od jagoda u kojem ćete moći uživati tijekom cijele godine. Želite li dobiti što ukusniju verziju džema, dodajte malo limunove korice i žlicu balzamičnog octa. Nemojte propustiti priliku uživati u zdravom i sočnom voću s kojim možete pripremiti božanstvene slastice i zamrznuti ih za mjesece kad sezona prođe.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.