
Mezimica proljetnih slastica: jagoda

Jagode su najvećim udjelom voda. Doslovno sadrže čak 90 % vode, imaju vrlo malo masnoća i proteina te ugljikohidrata. Poznato je da sadrže vitamin C koji je dobar za zdravlje arterija i imunitet. Osim toga, vitamin C važan je za proizvodnju kolagena koji poboljšava elastičnost i otpornost kože. Drugim riječima, jagode čuvaju mladolik izgled, mogu utjecati na smanjenje razine šećera u krvi, a njihova vlakna potiču metabolizam i pospješuju pravilan rad crijeva. Ksilitol u ovom voću zaslužan je za sprječavanje stvaranja zubnog plaka i svjež dah. Općenito, jagoda je vrlo osvježavajuća i niskokalorična namirnica, tako da je odličan saveznik u mršavljenju.
Šarolika primjena u kulinarstvu
Zanimljivo, potječu iz obitelji ruža jer imaju karakteristične sjemenke s vanjske strane. Zreli plodovi crvene su boje i najbolje ih je nakon kupnje čuvati u hladnjaku, po mogućnosti u posudi u kojoj ćete dno prije obložiti papirnatim ručnikom. Prve jagode pojavljuju se već u ožujku, iako su najsočnije one od travnja do lipnja. Svježe se mogu i zamrznuti tako da ih prije stavljanja u zamrzivač posipate kristalnim šećerom. Dobro izmiješajte cijele jagode sa šećerom ili ih prerežite na polovice, posložite na pladanj i stavite u zamrzivač. Smrznute plodove preselite u plastičnu vrećicu. Na ovaj ćete način izbjeći da se zalijepe jedna za drugu. Ovo slatko voće stvoreno je za deserte, izvrsno se slaže s čokoladom i vanilijom, njime možete obogatiti svaki cheesecake ili napraviti jednostavnije brze poslastice u obliku jagoda sa šlagom, smoothieja, voćnih salata. Ako ste spremni i za neobične kombinacije, najbolje je dati šansu hladnim salatama od mladog špinata, orašastih plodova, piletine ili škampa, uz obavezan dodatak balzamičnog octa. Jagode se mogu dodati i hladnoj salati od tjestenine s umakom pesto genovese i bosiljkom.

Okusi jagode dostupni tijekom cijele godine
Iako je slatkim sirovim jagodama nemoguće odoljeti svakog proljeća, da biste osigurali fine deserte, razne slastice za posebne prilike ili svakodnevne obroke s okusom ovog božanstvenog voća najbolje je pripremiti domaći džem od jagoda u kojem ćete moći uživati tijekom cijele godine. Želite li dobiti što ukusniju verziju džema, dodajte malo limunove korice i žlicu balzamičnog octa. Nemojte propustiti priliku uživati u zdravom i sočnom voću s kojim možete pripremiti božanstvene slastice i zamrznuti ih za mjesece kad sezona prođe.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.