Kivi – fini imunosni adut u zimi
Kivi je niskokalorično zimsko voće s visokim udjelom vlakana koji su važni za zdravu probavu. Osnažuje imunitet, potiče probavu i ublažava stres. Osim vitaminom C, može se pohvaliti vitaminima E i K te raznovrsnim mineralima poput kalija, kalcija, magnezija, željeza, cinka… Zanimljivo, ima više vitamina C od naranče i limuna!
Idealan plod s kojim ne možete pogriješiti
Kivi kao jedna od zdravijih namirnica pomaže u mršavljenju i ubrzava metabolizam. Naime, sadržava vlakna pa pospješuje probavu i detoksikaciju te uravnotežuje masnoće i šećer u krvi, a zbog kalija se preporučuje sportašima. Dolazi iz Kine i izvana ne izgleda baš atraktivno zbog neobične dlakave kore. Pri odabiru ploda najbolje je dobro opipati plod i odabrati onaj koji nije previše tvrd jer to ukazuje na njegovu nedovoljnu zrelost. Dobra je vijest da ovo egzotično voće dozrijeva stajanjem na sobnoj temperaturi pa ćete u slučaju do kupite nezrelu voćku trebati pričekati nekoliko dana dok ne postane slatka i sočna.
Kivi se može konzumirati kao samostalno voće, u popularnim smoothiejima, a poželjan je dodatak jogurtu ili žitaricama za doručak. U pravilu se kora guli, ali ako ga odlučite jesti samoga, možda je najspretnije rješenje odrezati samo vrh i unutrašnjost pojesti žličicom kao meko ili srednje kuhano jaje. Izvrstan je u bilo koje doba dana i zdrav međuobrok s kojim ćete poboljšati imunitet i zdravlje općenito.
Slatke i slane kombinacije
Ljubiteljima eksperimentiranja u kuhinji preporučujemo kombinacije kivija s bijelim mesom, šunkom i ribom. Zanimljivo, neki čak koriste kivi za mariniranje mesa tako da obje strane oblože kriškama kivija kako bi ga kroz sat, dva omekšale. Od kivija se također radi džem pa se može jesti s palačinkama ili jednostavno pripremiti kao slatka bruschetta u kombinaciji s jogurtom, bananom i drugim voćem po želji.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.