kolac s crnim ribizom

Hranjive bobice crnog ribiza

Crni ribiz prirodni je antioksidans i ima višestruku upotrebu u kulinarstvu. Najpoznatiji je u verziji likera, osobito u Francuskoj gdje se slavni Crème de Cassis poslužuje nakon večere, uz deserte, a nerijetko se kao takav dodaje sorbetima ili recimo u voćne salate. Antioksidans antocijanin povoljno djeluje na probavni sustav. Dodatna prednost ovog voća je što sadrži vitamine i minerale, a nije kalorično.

smoothie s crnim ribizom u casi

Najviše vitamina C

Plodovi crnog ribiza sadrže vitamine, a naročito se ističe vitamin C. Čak ga je četiri puta više nego u naranči, a osim njega crni ribiz sadrži i vitamin D. Osnažuje imunitet, a prirodni sok od crnog ribiza izvrstan je i za detoksikaciju organizma. Od minerala je potrebno istaknuti kalij, magnezij, fosfor i željezo. Sve ribize karakterizira kiselkasti okus, no crna verzija nešto je slađa od crvenog i to je ujedno njihova glavna razlika.

I za slatka i za slana jela

Ovo bobičasto voće ima prepoznatljivu crnu ili tamnoljubičastu boju i stvoreno je za sirupe, džemove, pudinge, kompote i razne kolače. Može se jesti u svježem ili sušenom obliku, dodavati u smoothieje, koristiti za voćne pite ili muffine. Umak od crnog ribiza može biti izvrstan dodatak jelima od mesa. Naročito paše uz patku i pečenu piletinu, a može se kombinirati i s ribom kao što je losos ili pastrva.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

jelo s crnim ribizom