Dinja kraljica ljeta

Slatka, hladna i osvježavajuća dinja pravo je sezonsko voće. Niskokalorično, prepuno vode i vitamina upravo je ono što nam je potrebno ljeti. Dinja spada u istu porodicu kao i krastavac, tikvica, bundeva, lubenica te je zapravo povrće, a ne voće. Možete je pronaći u trgovinama i na tržnicama od lipnja do kolovoza, kada je prava sezona za ovu namirnicu. Najbolje ju je konzumirati upravo tijekom ljetnih mjeseci jer je bogata beta-karotenom koji štiti kožu od prekomjerne sunčeve svjetlosti i slobodnih radikala. 

Može i u čaši

Dinja je dobra za hidrataciju organizma po vrućini jer preko 90% njenog sadržaja upravo je voda. Ova niskokalorična namirnica tijekom ljeta vrlo je popularna među svima koji paze na svoju prehranu. Naime, 100 g ovog povrća sadrži samo 8 g šećera. Biljna vlakna dinje olakšavaju probavu, smanjuju nadutost i reguliraju tjelesnu težinu. Slobodno je konzumirajte više puta dnevno, ali u manjim količinama. Od minerala koje sadrži, dinja je najbogatija kalijem. Zajedno s vodom on organizmu pomaže osloboditi se viška nakupljenog natrija i drugih štetnih tvari. U nešto manjim količinama sadrži željezo, kalcij, fosfor, bakar i magnezij

Dinja za slatka i slana jela

Dinja nije samo poslastica, nego je u južnim dijelovima naše regije vrlo popularna kao hladno predjelo s pršutom. Maštoviti Francuzi su, pak, smislili gotovo 50-ak načina pripreme jela od dinje. Od hladne juhe i palačinki sve do deserta. Ako su i vas privukle čarobna aroma i slatkoća dinje, nemojte njene koštice bacati u smeće jer su, jednako kao i meki dio dinje, vrlo korisne. Suhe koštice dinje pomažu ukloniti višak vode iz organizma. Jedite samo potpuno zreo plod dinje jer samo tada dolazi do izražaja njena snažna i slatka aroma te sočnost. Nezreli plodovi mogu izazvati probavne smetnje. Ljudi s osjetljivom probavom moraju pripaziti dok konzumiraju dinju, pogotovo ako poslije nje popiju vodu. To može ubrzati probavu i uzrokovati dijareju.

Kako prepoznati zrelu dinju

Kad birate i kupujete ovo povrće, prvo obratite pažnju na njenu peteljku. Ako se oko nje stvara vlaga, to znači da je plod ubran prerano i velika je vjerojatnost da nije sazreo do kraja. No ako peteljka lako otpada, a sama dinja aromatično miriše, onda je sigurno dozrela i ukusna. Dinja se do nekoliko dana može čuvati na sobnoj temperaturi u ostavi ili do pet dana u hladnjaku. Ali ipak, kao i sve ostalo voće i povrće, nemojte je držati predugo jer s vremenom gubi ne samo svoju svježinu nego i veći dio minerala i vitamina.