Brusnice – pratitelji slatkih i slanih jela

caj s brusnicama i limunom
Copyright (c) 2021 Ekaterina Wolf/Shutterstock. No use without permission.

Najčešće povezane sa Sjedinjenim Američkim Državama, brusnice se sve češće nalaze i u našim smočnicama. Što i ne čudi uzevši u obzir brojne dobrobiti na ljudsko tijelo koje se povezuju s ovom namirnicom. Iako se najčešće jedu sušene, konzumirati se mogu i svježe, ali i kao topao čaj.

Vrijedan antioksidans

Brusnice se primarno povezuju s njihovim blagotvornim djelovanjem na urinarni trakt. No one u ljudski organizam donose i brojne druge vrijedne nutrijente. Svježe brusnice čini 90% vode, a ostatak je uglavnom sačinjen od ugljikohidrata i vlakana. Iako su vlakna u brusnicama odličan saveznik probavnog sustava, mikronutrijenti su ti zbog kojih su brusnice stekle popularnost, prvenstveno kao izvor vitamina C koji je ujedno i jedan od prevladavajućih antioksidansa u ovim bobicama. Uz njega, brusnice sadrže i vitamine K i E te minerale poput mangana i bakra.

zdjela sa susenim brusnicama
Copyright (c) 2020 WenPhoto/Shutterstock. No use without permission.
tart s brusnicama
Copyright (c) 2016 Anna_Pustynnikova/Shutterstock. No use without permission.

Uzgoj i branje

Brusnice se uglavnom vežu za Sjevernu Ameriku što je opravdano s obzirom na to da je najučestalija vrsta ovog voća na tom području. Ipak, uzgajaju se brusnice i u Europi i Aziji, a beru se u razdoblju rujna i listopada. Upravo je njihova berba jedna od najzanimljivijih činjenica o ovim bobicama. Naime, kako su brusnice sitan plod, njihovo je ručno branje izrazito zahtjevno. Zato se polja brusnica potapaju kako bi plodovi isplivali na površinu i strojno se prikupili.

Brusnice u jelima

Gorak okus svježih brusnica jedan je od razloga zašto su u sušenom obliku u češćoj primjeni. No kao i kod svakog voća i povrća, konzumacijom svježeg ploda dobiva se najviše nutrijenata. Osim toga, od svježeg se ploda može pripremiti i sok. No valja imati na umu kako se dodavanjem vode u brusnice razrjeđuje njihov sastav što umanjuje njihove benefite. Sušene brusnice izvrstan su međuobrok ili grickalica i odlično se spajaju s okusima orašastih plodova. Od svježih pak možete pripremiti pekmez, ali i umake koje možete poslužiti uz pečena mesna jela. Od brusnica pripremiti možete i pitu, a ako vam je njihov okus ipak preintenzivan, pomiješajte ih s jabukama. Sušene pak možete koristiti u pripremi zobene kaše, ali i biskvitnih kolača poput kuglofa

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.