Povremeni „odmor” od mesa može dobro doći
Zanimanje za redukciju unosa namirnica životinjskog porijekla u prehrani u posljednje vrijeme sve više raste, najviše zbog niza prednosti koje se pozitivno odražavaju na organizam, ali i okoliš.
Alternativa mesu
Novi koncept prehrambenih navika zagovara da se u tjedan uvede jedan ili dva bezmesna dana, kada se umjesto mesa konzumiraju povrće, cjelovite žitarice i grahorice kao najbolji izvor biljnih proteina u prehrani. S obzirom na to da imamo na raspolaganju fantastičan izbor kvalitetnih alternativa za meso na biljnoj bazi, idealno je vrijeme da se prehrani pristupi na promišljen, „mindful“ način. Dostojne zamjene za meso u prehrani su tofu, tempeh kao i povrće bogato vlaknima, proteinima i vitaminima.
Izvori proteina iz prirode
Jedna od strategija koja se može koristiti za početak reduciranja mesa u prehrani jest da ga se počne tretirati kao prilog, a ne kao glavno jelo. U praksi to može izgledati tako što ćete u varivima prednost dati grahoricama i povrću, a ne mesu, pa ćete im u receptima povećati količinu. Naravno, najbolji pristup je prakticirati umjerenost, izbjegavati svakodnevne obilne unose mesa uz pomoć „bezmesnog ponedjeljka” ili bilo kojeg drugog dana u tjednu. Možete osmisliti malo drugačiji, a opet raznovrstan jelovnik, ali bez namirnica životinjskog porijekla.
Kvalitetne alternative za mlijeko
Kao što je prehrambena industrija omogućila mnoštvo izbora za početak prehrane u kojoj se reducira meso, jednako je učinila i kad je riječ o mlijeku. Na tržištu postoje vrlo ukusne alternative za mlijeko tako da se oni koji su svjesno odlučili reducirati konzumaciju mlijeka ne moraju odreći i njegovih nutritivnih benefita. U ponudi danas postoje napitci od zobi, riže, badema i soje, a sve je više takvih zamjena koje organizmu osiguravaju cijelu lepezu vitamina i minerala. Također, jedna od namirnica koja se može reducirati u prehrani i zamijeniti kvalitetnim alternativama jest i maslac. Njega se može zamijeniti maslacem od kikirikija, ali i od mnogih drugih orašastih plodova.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.