Yuzu – japanski limun koji to nije
Yuzu je citrusna voćka podrijetlom iz istočne Azije, a najviše ga ima u Japanu. Podsjeća na žutu klementinu, a osim u žutoj boji, plodovi mogu biti i zelene boje. Okus mu je složeniji od limunovog jer osim tipične citrusne kiselosti ima i cvjetne, slatke arome. Poput limuna ili limete, yuzu ima previše intenzivan okus da bi se jeo sam, ali je vrlo pogodan za aromatiziranje raznih umaka, deserata, ali i pića.
Neobičnog okusa
Okus yuzua je opor, nalikuje okusu grejpa s „notom“ mandarine, a njegova kora ima jedinstvenu, mirisnu aromu. Veličina ploda yuzua kreće se između veličine mandarine i grejpa, a ima neravnu vanjsku koru koja je ili žuta ili zelena, ovisno o stupnju zrelosti. S obzirom na to da je vrlo kiseo, yuzu može zadržati svoj poseban okus čak i nakon kuhanja ili pečenja.
Kao zamjena za limun
U većini slučajeva yuzu možete koristiti kao zamjenu za limun, ali više aromatičnu zamjenu. S nekoliko kapljica yuzua možete oplemeniti umake ili pripremiti vinaigrette. Kao voćka može se stavljati u razne deserte, uz ili bez limuna, ali i u glazure. Budući da se kiselost limuna vrlo dobro uklapa u mesne marinade, iskušajte tu opciju s yuzuom. Naravno, izvrsno će se uklopiti i kao čaj u vaše male rituale, a najbolje u mješavini mirisnih voćki.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.