
Upoznajte bečku kavu: Einspänner
Ljubitelji kave zasigurno su čuli za Einspänner, kultni napitak iz bečkog kavanskog kruga. Riječ je o jakom espressu s ohlađenim vrhnjem ili šlagom. Točnije, dupli espresso, po mogućnosti pripremljen od jače vrste kave, poslužen u staklenoj visokoj čaši, čija priprema završava dodavanjem debelog sloja ohlađenog šlaga. Bogat, vrlo ukusan i moćan napitak povijesna je figura bečke ugostiteljske scene i nešto što obavezno morate kušati kada se nađete u glavnom gradu Austrije.

Za ugrijati i osladiti
Naziv Einspänner potječe od naziva za kočiju koju vuče jedan konj, zato što su ovu kavu popularizirali kočijaši kako bi se zagrijali tijekom hladnih zimskih mjeseci. Šlag je korišten kao svojevrsna izolacija, kako bi kava bila što duže topla i zagrijala kočijaše.
Kofeinski gušt
Danas ovaj napitak možete probati u različitim verzijama. Sukladno godišnjem dobu, možete mu dodati čokoladni preljev, posuti ga cimetom ili ga kušati u jesenskoj verziji s pireom od buče, odnosno popularni pumpkin spice latte. Također, možete kombinirati razne okuse kave sa šlagom. Preporučujemo dodavanje i nekoliko kapljica preljeva od čokolade za totalno slatki kofeinski užitak. Tada će se taj napitak zvati Kapuziner, a nazvan je tako jer bojom podsjeća na smeđu halju kakvu su nosili kapucini, svećenici iz ogranka franjevačkog reda.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.
