Sjeckanje povrća – tehnike koje treba znati

Pravilno usitnjeno povrće lakše se peče, kuha i prži, a rezultira i vizualno ljepšim dojmom jela. Postoji puno različitih načina sjeckanja i rezanja povrća, no one koje su potrebne u svakodnevnom kuhanju su julienne, batonnet, chiffonade i četiri tehnike rezanja na kockice. 

Svaka od ovih osnovnih tehnika namijenjena je za sjeckanje povrća s kojim se najbolje „slaže“. Tako se na kockice najbolje reže krumpir, a na trakice mrkva i začini.

Julienne tehnika rezanja povrca

Julienne

Julienne tehnika rezanja povrća podrazumijeva sjeckanje na veličinu drvca šibice, dimenzija 3 × 3 × 30 - 50 mm. Ova se tehnika najčešće koristi u pripremi povrća za salate, stir fry i jela u woku. Najčešće se julienne tehnikom sjeckaju mrkva, celer, krumpir i krastavci. 

Batonnet

Battonet tehnika podrazumijeva sjeckanje povrća na štapiće dimenzija 6 x 6 x 50 - 60 mm. Povrće narezano battonet tehnikom krupnije je od povrća usitnjenog julienne tehnikom. Ovom tehnikom pogodno je rezati povrće za finger food, kao i za stir fry i jela u woku.

narezane  arene paprike u ca icama batonnet tehnikom
narezano zacinsko bilje Chiffonade tehnikom

Chiffonade

Chiffonade tehnika rezanja koristi se kada treba usitniti svježe lisnate začine, kao i lisnato povrće. Listovi se naslažu jedan na drugog, pa se zajedno smotaju u svitak i sjeckaju na sitne trakice. Ova se tehnika primjenjuje za sjeckanje začina, ali i lisnatog povrća koje treba pirjati ili pripremiti za različite nadjeve. 

Carré, parmentier, macédoine, brunoise

Ovo su tehnike rezanja na kockice različitih veličina. Carré tehnikom rade se kockice veličine oko 2 cm, parmentierom oko 1,25 cm, a macédoine tehnikom dobivaju se kockice veličine oko 6 mm. Za macédoine tehniku početna točka rada su batonnet štapići koji se sjeckaju na manje kockice. Najmanje kockice rade se brunoise tehikom i veličine su od 1,5 do 3 mm, a početna točka za rad su julienne štapići koji se usitnjavaju. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

nasjeckana mrkva na kockice