paprenjaci na stolu
Copyright (c) 2019 melei5/Shutterstock. No use without permission.

Paprenjaci – tradicionalni kolačići sa začinima koji mogu biti s paprom, ali i bez 

Paprenjaci su tradicionalni hrvatski kolači koji su specifični za dva potpuno nepovezana grada – Hvar i Zagreb. Postoje dvije teorije o postanku imena, jedna tvrdi da se kolačići tako zovu jer obiluju paprom, kako su nekada zvali začine, a druga govori da su ime dobili zbog papra, u prošlosti skupog i rijetkog začina. No, porijeklo imena ostavljamo sa strane i govorimo o paprenjacima, tradicionalnom hrvatskom kolačiću koji je specifičan za otočni Hvar i kontinentalni Zagreb. 

prosuti papar
Copyright (c) 2022 Vladimir Konstantinov/Shutterstock. No use without permission.

Samo prstohvat papra

Naime, starogrojski paprenjok tradicionalno se radi u Starom Gradu na otoku Hvaru, dok se paprenjaci rade u Zagrebu i u njih ide vrlo mala količina – papra. Da se zaista radi o tradicionalnom kolaču, potvrđuje i mjesto paprenjaka u domaćoj književnosti. O hvarskim paprenjacima pisao je Petar Hektorović u „Ribanju i ribarskom prigovaranju“, dok je o zagrebačkima pisao August Šenoa u „Zlatarovom zlatu“. Riječ je o kolačićima koji mogu dugo stajati, stoga su se pekli uoči velikih blagdana poput Božića ili uoči dugog putovanja, pa su se tako na Hvaru pekli pomorcima uoči odlaska na dugu plovidbu brodom jer su dugo zadržavali svježinu. 

Zagrebački paprenjak, onako kako mu ime govori, sadrži začine, ali i malu količinu papra koja mu u kombinaciji s medom daje specifičan, jak okus. Po ostalim sastojcima, hvarski se od zagrebačkog paprenjaka ne razlikuje puno. U oba kolačića ide i određena količina masti odnosno ulja, pa se tako u zagrebački paprenjak stavlja svinjska mast, a u hvarski maslinovo ulje.

Tradicionalni kolačić u suvremenom svijetu

Dakle, da biste oba kolačića napravili, trebaju vam med, glatko brašno, maslinovo ulje ili mast, cimet, soda bikarbona, muškatni oraščić i klinčić. Ovisno u ukusima, u paprenjake se može staviti i naribana korica naranče ili limuna ili malo prošeka. 

Starogrojske paprenjake ukrašava se bijelom kremom napravljenom od bjelanjka, šećera u prahu i limunova soka, dok se tijesto za zagrebačke paprenjake utiskuje u tradicionalne drvene kalupe oblikovane kao križ, srce ili cvijet. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

paprenjak sa srcima