senf u zdjelici
Copyright (c) 2014 Sea Wave/Shutterstock. No use without permission.

Senf – fantastična baza za umake i dresinge

Senf kao da je postao zaštitni znak baze za razne umake, a osebujnost njegova okusa učinila je mljevene sjemenke gorušice neizostavnim začinom prilikom mariniranja i pripreme mesa, podjednako i piletine i svinjetine. 

vrste senfa u casama
Copyright (c) 2016 Alexander Prokopenko/Shutterstock. No use without permission.

Dijon senf

Možda najpoznatija vrsta senfa je Dijon, nazvana prema gradu Dijonu u francuskoj pokrajini Burgundiji. Iako su se sjemenke gorušice koristile i stoljećima prije, može se reći da je kolijevka senfa u Europi, odnosno Francuskoj, gdje su ga još u desetom stoljeću kao začin proizvodili redovnici. U srednjem vijeku dobiva na popularnosti kada je Jean Naigeon od Dijona za pripremu senfa koristio sok nedozrelog, zelenog grožđa umjesto do tada korištenog octa. 

Vinaigrette ili francuski dresing

Ovaj popularni umak nastaje miješanjem ulja s octom ili sokom limuna uz dodatak najčešće senfa te raznih začina. U francuskoj kuhinji najčešće se koristi kao hladni dresing za salatu, a fantastično se uparuje sa zelenim salatama poput endivije i povrćem poput celera, šparoge i artičoka. 

razliciti senfovi u casu
Copyright (c) 2017 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.
domaci senf i povrce
Copyright (c) 2017 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Ranch dresing

Ovaj klasični američki dresing za salatu spravlja se od sirutke, češnjaka, luka i senfa, uz dodatak sjemenki gorušice, vlasca, peršina i kopra. Gotovo polovica Amerikanaca ovaj ukusni dresing bira kao svoj omiljeni. Nastao je 1949. godine u Americi kada je umirovljeni vodoinstalater osmislio taj umak za svoje radnike, a potaknut njihovim oduševljenjem, ranch umak je počeo prodavati u trgovinama, ali i slati poštom. Ostalo je povijest, a ranch dresing odlično se slaže s prženom piletinom, ali i raznim povrćem poput cvjetače ili batata. 

Senf s medom

Smatra se da su još stari Egipćani miješali med sa sjemenkama gorušice kako bi dobili krasan kremasti dresing koji istovremeno ima i malo kiseo i malo sladak okus. U senf s medom dodaje se još i crni papar te kopar. Fantastičan je kao premaz na pečenki koja tako dobije hrskavu koricu, ali i kao začin za meso s roštilja ili pečeni losos. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

uskrna hrana na stolu i senf