obicni kolac od sira kolac, pozadina drvenog stola
Copyright (c) 2021 Kristi Blokhin/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti za savršeni cheesecake: Tajna kremaste teksture bez pucanja

Omiljena slastica koja je ukusna u gotovo svim okusnim kombinacijama često puca prilikom pečenja. Teško je gledati kad nam se sav trud uložen u kolač, nažalost, raspada pred očima, a kako biste to izbjegli, slijedite naše savjete jer ovaj cheesecake ne puca! 

Sastojci za kolac od sira od jaja s preljevom od ruma i karamele: krem ??sir,  ecer i drugi sastojci
Copyright (c) 2020 Candice Bell/Shutterstock. No use without permission.

1. Sir mora biti sobne temperature

Sir sobne temperature ključni je korak na početku pripreme jer ćete u njega jednostavno i lako moći umiješati sve ostale sastojke, i to bez previše miješanja. Predugim miješanjem, naime, u smjesu ulazi zrak zbog kojeg će se smjesa prilikom pečenja previše dignuti, a potom puknuti i ispuhnuti. 

2. Ne pecite predugo!

Do pucanja može doći i zbog isušenosti kolača, što je posljedica predugog pečenja. Kako biste to izbjegli, poštujte pravilo koje glasi: pečenje treba prekinuti kad se sredina kolača prestane micati kad ga protresete! 

Hladna mascarpone torta od sira s kremom od vanilije
Copyright (c) 2024 KovacsBetti/Shutterstock. No use without permission.
 ena koja pravi tortu od sira
Copyright (c) 2024 kattyart/Shutterstock. No use without permission.

3. Pecite u parnoj kupelji

Nakon prethodnog pečenja kore s graham krekerima, omotajte kalup aluminijskom folijom kako voda ne bi prodrla u njega. Nakon toga stavite ga u posudu ili dublji lim za pečenje, ulijte u posudu ili lim za pečenje vodu, do oko 5 cm visine, i stavite u pećnicu. Tako ćete osigurati nježno i ravnomjerno zagrijavanje bjelančevina u jajima, što rezultira vrlo kremastom teksturom koja je kompaktna.

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.