domace crne i zelene masline i maslinovo ulje u zdjelicama
Copyright (c) 2020 luigi giordano/Shutterstock. No use without permission.

Maslinovo ulje - djevičansko - ekstra djevičansko… Koja je razlika?

domace maslinovo ulje
Copyright (c) 2018 DUSAN ZIDAR/Shutterstock. No use without permission.

Djevičansko maslinovo ulje

Djevičansko maslinovo ulje definira se kao ulje dobiveno od ploda stabla masline i to samo mehaničkim ili fizičkim putem, bez drugih dodataka. To znači da to ulje nije podvrgnuto nikakvim drugim postupcima osim, nakon pranja bobica maslina, dekantiranja, centrifugiranja i filtriranja. Djevičansko maslinovo ulje, dakle, najčišći je oblik ulja dobivenog od maslina jer nije podvrgnuto nikakvim drugim procesima poput ekstrakcije niti mu se dodaju otpala i slični sastojci. Prema posebnim zakonskim klasifikacijama, djevičanskim se može nazvati ono ulje koje sadrži najviše 2 grama slobodnih masnih kiselina na 100 grama.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje

Ekstra djevičansko maslinovo ulje dobiva se istim postupkom kao i djevičansko, čistim postupkom mehaničke ili fizičke obrade bez kemijskih dodataka, dakle bez dodavanja otapala ili drugih komponenti. No, razlika je što ekstra djevičansko maslinovo ulje na 100 grama ulja sadrži samo 0,8 grama slobodnih masnih kiselina. Ekstra djevičansko ulje upravo je zbog te svoje čistoće i znatno skuplje od ostalih maslinovih ulja te je nadaleko cijenjeno zbog svog okusa i mirisa. 

domace maslinovo ulje u staklenoj boci
Copyright (c) 2020 Caftor/Shutterstock. No use without permission.
domace maslinovo ulje i domace masline
Copyright (c) 2021 WS-Studio/Shutterstock. No use without permission.

Maslinovo ulje

Uobičajeno maslinovo ulje dobiveno je postupcima koji uključuju određena miješanja rafiniranih maslinovih ulja i djevičanskih ulja te ne sadrži više od 1 gram slobodnih masnih kiselina na 100 grama. Obično maslinovo ulje najčešće se dobiva od pročišćenih maslinovih ulja iz kojih su uklonjeni vrijedni sastojci maslina. S obzirom na to da je rafinirano ulje gotovo bez boje, okusa i mirisa dodaje mu se vrlo mala količina djevičanskog maslinova ulja. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.