Tradicionalni hrvatski uskr nji dorucak s domacim kuhanim jajima.
© Copyright (c) 2020 NicolasBil/Shutterstock. No use without permission.

Pinca - slatki kruh bez kojeg nema Uskrsa

Pinca, sirnica ili uskrsna pogača slatki je kruh koji se tradicionalno priprema za Uskrs. Iako gotovo svaka zemlja na svijetu, u kojoj se slavi Uskrs, ima neku svoju inačicu slatkog uskrsnog kruha, pinca je nezaobilazna na našem području. Naziv sirnica nekima je zbunjujuć jer sir nije jedna od namirnica od koje se mijesi ovo slatko tijesto. Naziv sirnica potječe od načina kako se nekada pripremalo ovo tijesto, a to je s takozvanim usirenim tijestom, što bi se danas moglo usporediti s kiselim tijestom, odnosno sourdough starterom. 

Mazanec   tradicionalno uskr nje pecivo, slicno hot cross pecivu, uz proljetno cvijece i uskr nja jaja obojana ljuskama luka.
© Copyright (c) 2018 Madeleine Steinbach/Shutterstock. No use without permission.

Uobičajeni sastojci koji su potrebni za zamijesiti pincu su glatko brašno, kvasac, mlijeko, šećer, maslac ili svinjska mast i sol, a nerijetko se ubacuju i aromatični dodaci, kao što su rum, korica naranče i limuna te vanilija. Za dekadentnije varijante dodaci mogu biti i razni likeri, poput onog od smokve ili rogača, ali i ružina vodica. Pinca se prije pečenja od sredine zareže na tri dijela, što joj daje prepoznatljiv izgled, te se nerijetko posipa granuliranim šećerom. 

Kao i svaki drugi kruh, odnosno dizano tijesto koje sadrži kvasac, i pinca tijekom pripreme zahtijeva odmaranje i kontroliranu temperaturu prostorije u kojoj se diže. Kako biste bili sigurni da će tijekom pečenja narasti i dobiti lijepu strukturu tijesta, pripazite na to da tijesto tijekom dizanja ne držite na hladnome ili mjestu gdje je propuh. Zdjelu s tijestom pokrivenu čistom kuhinjskom krpom stavite na toplo mjesto i ne tresite zdjelu kako se proces u kojem kvasac igra najvažniju ulogu ne bi zaustavio. Prije pečenja oblikovane loptice tijesta još jednom ostavite da se dignu, a premažite ih samo žumanjkom za tamniju boju korice ili cijelim umućenim jajetom za svjetliju koricu. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

Slatki hrvatski uskr nji kruh (Pinca ili Sirnica)