Hrpa tradicionalnih ruskih palacinki   blini   na sivoj podlozi s prostorom za tekst. Domace ruske tanke palacinke blini.
© Copyright (c) 2024 NataliaPopova/Shutterstock. No use without permission.

Palačinke – trikovi za dobar ukus, baš svaki put!

Postoji jedno jelo za koje se svi mogu složiti da je ukusno i neodoljivo, prigodno u baš svakom trenutku. To su palačinke! Jednostavna smjesa jaja, brašna i vode, s nekoliko pažljivo odmjerenih dodataka te uz dobru tavu i vještu ruku postaje delikatesa koja se može oplemeniti nadjevima na bezbroj načina. No, postoji i nekoliko savjeta kako će vaše palačinke biti savršene baš svaki put. Evo ih…

Tijesto kaplje s pjenjace. Mije enje tijesta za oblatne. Proces pripreme tijesta.
© Copyright (c) 2021 SashaMagic/Shutterstock. No use without permission.

Smjesa

Smjesa za palačinke treba biti glatka i malo gušće konzistencije od vrhnja za kuhanje. Važno je i da smjesa kratko odstoji prije pečenja kako bi se gluten u brašnu opustio, zbog čega će palačinke biti podatne i nježne.

Malo mineralne vode i praška za pecivo

Ovisno o vašem ukusu, u smjesu za palačinke možete doliti i malo mineralne vode kako bi bile prozračnije, odnosno s onim šarmantnim sitnim rupicama po njima. Možete dodati i prašak za pecivo, što također ovisi o vašem ukusu, kako bi bile prozračnije. 

Pogled odozgo na  enu u kuhinji kako mije a sastojke za palacinke ili krepove povodom Dana palacinki.
© Copyright (c) 2020 Monkey Business Images/Shutterstock. No use without permission.
Priprema smjese za krep na neljepljivoj tavi s drvenom dr kom na modernoj indukcijskoj ploci u kuhinjskom ambijentu.
© Copyright (c) 2024 nomadFra/Shutterstock. No use without permission.

Jačina vatre

Palačinke se prže na srednje jakoj vatri i u dobro zagrijanoj i nauljenoj tavi. Ako je vatra prejaka, rub palačinke će zagorjeti, a od preslabe vatre palačinke će postati gumaste.

Razlijevanje

Dobro pravilo je da za jednu palačinku koristite količinu smjese koja stane u tri četvrtine grabilice za juhu. Izlijte je na sredinu zagrijane i nauljene tave te je brzim i kružnim pokretima ruke kojom držite tavu rasporedite po tavi. No, ne radite to iznad vatre kako se smjesa ne bi prepekla.

Pecenje palacinki. Smjesa za palacinke u tavi. Domace kuhanje.
© Copyright (c) 2024 MariaMaslova/Shutterstock. No use without permission.
Ruke mlade  ene dr e tavu iznad kuhinjskog stola dok uzima vrucu, primamljivu palacinku kako bi je stavila na vrh druge hrpe palacinki na tanjuru.
© Copyright (c) 2020 Pressmaster/Shutterstock. No use without permission.

Pravi trenutak za okretanje

Palačinku treba okrenuti na drugu stranu kada se njen rub počne odvajati od tave. Prerano okretanje rezultirat će prepolovljenom palačinkom, dok ćete kasnijim okretanjem dobiti tvrdu palačinku. Nož kojim ćete okrenuti palačinku lagano podvucite pod njezin rub - ako nož glatko klizi ispod palačinke, to je znak da je spremna za okretanje, a ako nož zapinje - pričekajte još malo. 


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.