
Palačinke – trikovi za dobar ukus, baš svaki put!
Postoji jedno jelo za koje se svi mogu složiti da je ukusno i neodoljivo, prigodno u baš svakom trenutku. To su palačinke! Jednostavna smjesa jaja, brašna i vode, s nekoliko pažljivo odmjerenih dodataka te uz dobru tavu i vještu ruku postaje delikatesa koja se može oplemeniti nadjevima na bezbroj načina. No, postoji i nekoliko savjeta kako će vaše palačinke biti savršene baš svaki put. Evo ih…

Smjesa
Smjesa za palačinke treba biti glatka i malo gušće konzistencije od vrhnja za kuhanje. Važno je i da smjesa kratko odstoji prije pečenja kako bi se gluten u brašnu opustio, zbog čega će palačinke biti podatne i nježne.
Malo mineralne vode i praška za pecivo
Ovisno o vašem ukusu, u smjesu za palačinke možete doliti i malo mineralne vode kako bi bile prozračnije, odnosno s onim šarmantnim sitnim rupicama po njima. Možete dodati i prašak za pecivo, što također ovisi o vašem ukusu, kako bi bile prozračnije.


Jačina vatre
Palačinke se prže na srednje jakoj vatri i u dobro zagrijanoj i nauljenoj tavi. Ako je vatra prejaka, rub palačinke će zagorjeti, a od preslabe vatre palačinke će postati gumaste.
Razlijevanje
Dobro pravilo je da za jednu palačinku koristite količinu smjese koja stane u tri četvrtine grabilice za juhu. Izlijte je na sredinu zagrijane i nauljene tave te je brzim i kružnim pokretima ruke kojom držite tavu rasporedite po tavi. No, ne radite to iznad vatre kako se smjesa ne bi prepekla.


Pravi trenutak za okretanje
Palačinku treba okrenuti na drugu stranu kada se njen rub počne odvajati od tave. Prerano okretanje rezultirat će prepolovljenom palačinkom, dok ćete kasnijim okretanjem dobiti tvrdu palačinku. Nož kojim ćete okrenuti palačinku lagano podvucite pod njezin rub - ako nož glatko klizi ispod palačinke, to je znak da je spremna za okretanje, a ako nož zapinje - pričekajte još malo.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.