Osvježite se, napravite granitu!
Granita je poluzamrznuta slastica koja potječe iz Italije, točnije Sicilije. Priprema se od šećera, vode i raznih aroma, odnosno okusa. Ono što izdvaja granitu od ostalih slastica njena je tekstura koja može varirati od grube i s kristalićima, do glatke i fine, ovisno o tome kako je napravljena i koliko često se miješa tijekom procesa zamrzavanja.
Kako se spravlja?
Proces pripreme granite uključuje miješanje sastojaka i njihovo zamrzavanje. Tijekom zamrzavanja pripremljena smjesa se miješa ili struže vilicom u vremenskim intervalima, čime se sprječava stvaranje velikih kristala leda, što graniti daje njezinu prepoznatljivu zrnastu teksturu. Ovo je miješanje ključno u pripremi granite i razlikuje ju od ostalih zamrznutih deserta poput sorbeta, koji treba neprestano miješati kako bi se postigla bolja konzistencija i glađa tekstura.
Kušajte s kavom ili bademima...
Granita di caffè popularna je delicija u talijanskom gradu Messini, a osim šećera i vode dodaje se i jaka kava, dok će vam u gradu Cataniji poslužiti tradicionalnu granitu s bademima. Međutim, vi svoju granitu možete pripremiti i od pistacija, limuna, metvice, mandarina, ali i čokolade!
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.