Kuhinjski no evi le e na dasci za rezanje tijekom pripreme vegetarijanskog jela
© Copyright (c) 2021 Fortyforks/Shutterstock. No use without permission.

Naoštrite noževe - meso će vam biti zahvalno

Svima nam se dogodilo – pokušavamo rezati meso, ali nož više gnječi nego što reže. Povrće kliže po dasci, a rajčica izgleda kao da je prošla borbeni okršaj. Kapitulacija stupa na snagu u trenutku kada frustrirano shvatimo da bismo više posla obavili žlicom nego nožem. 

 

Oštri noževi nisu samo luksuz za fine restorane – oni su ključ sigurnog i preciznog kuhanja. I ne, ne morate biti profesionalni chef ili imati ruke mesara da biste naučili pravilno naoštriti nož. Uz nekoliko trikova i malo prakse, vaši će noževi kliziti kroz meso i povrće kao kroz maslac.

Kuhar sitno sjecka mladi luk na drvenoj dasci za rezanje.
© Copyright (c) 2021 Marian Weyo/Shutterstock. No use without permission.

Tup nož je opasniji od oštrog

Postoji pogrešno uvjerenje da su oštri noževi opasni, a zapravo se događa suprotno. Kada koristite tup nož, morate primijeniti puno više sile, što povećava opasnost da nož sklizne i završi ondje gdje ne bi trebao – na vašim prstima. Oštar nož reže precizno, s manje pritiska i više kontrole, a to smanjuje rizik od nezgoda. 

 

Ali kako znati kada je vrijeme za oštrenje? Ako nož ne može bez problema proći kroz rajčicu ili ako pileća koža pruža previše otpora pri rezanju, krajnji je trenutak da se primite oštrenja. 

Kako naoštriti nož bez pomoći profesionalca?

Oštrenje noža nije neka mistična vještina rezervirana za iskusne mesarske majstore. Svako kućanstvo može imati noževe koji režu bez muke, samo treba znati nekoliko trikova i imati pravi alat. Evo nekoliko metoda – od one za perfekcioniste do trikova za one koji trebaju rješenje u zadnji tren. 

 

  1. Brusni kamen je najbolji odabir za pravu oštrinu

Ako želite postići dugotrajan rezultat, brusni kamen je najbolji alat. Nož treba povlačiti pod kutom od 15 - 20 stupnjeva, s obje strane, ravnomjernim pokretima i bez prevelikog pritiska.
Ova postupak zahtijeva malo vježbe, ali ako ga jednom svladate, svaki nož u kući može biti oštar kao katana.

Mu karac o tri no eve posebnim kamenom za o trenje.
© Copyright (c) 2023 In Green/Shutterstock. No use without permission.
 ena o tri no  u kuhinji, izbliza.
© Copyright (c) 2021 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

  1. Ručni oštrač za brzo i jednostavno rješenje

Oni koji nemaju vremena ili strpljenja za oštrenje brusnim kamenom mogu se osloniti na ručni oštrač. Samo nekoliko provlačenja noža kroz utore oštrača i nož će opet biti spreman za akciju!
Ovo je brza i praktična metoda, ali ne može potpuno oživjeti vrlo tupe noževe. 

 

  1. Keramička šalica – improvizacija kad nemate ništa drugo pri ruci

Jeste li znali da obična keramička šalica može pomoći u oštrenju noža? Okrenite šalicu naopako i povlačite nož preko neglaziranog keramičkog ruba.
Ovo nije trajno rješenje, ali kad vam hitno treba oštar nož, može dobro poslužiti.

Brinite o svojim noževima i uzvratit će vam poslušnošću

Noževi su dobra investicija, a ako ih pravilno održavate, trajat će godinama. Evo nekoliko savjeta kako ćete ih održati u vrhunskoj formi:

 

  • Ne perite noževe u perilici posuđa jer visoka temperatura i abrazivni deterdženti uništavaju oštricu. 
  • Koristite drvene i plastične daske za rezanje. Staklene i keramičke daske za rezanje izgledaju lijepo, ali brzo uništavaju noževe. 

 

Ne koristite ih za pogrešne stvari – nož nije otvarač za limenke, a nije ni alat za lomljenje kostiju.

Izbliza prikazana  ena koja pere no  u sudoperu.
© Copyright (c) 2018 MINTED VasitChaya/Shutterstock. No use without permission.
Izbliza prikazan mu karac koji re e svje i hrskavi baguette kuhinjskim no em na drvenom stolu.
© Copyright (c) 2023 Anton Vierietin/Shutterstock. No use without permission.

Ako se pridržavate ovih pravila, vaši će noževi uvijek biti spremni za akciju – a vi ćete konačno moći rezati meso i povrće bez frustracije. Nema boljeg osjećaja od savršeno oštrog noža koji obavlja posao umjesto vas.  

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.