sirova riba i povrce
Copyright (c) 2016 casanisa/Shutterstock. No use without permission.

Zašto je tijekom zime važno jesti namirnice bogate vitaminom D?

Vitamin D je onaj životni vitamin koji nam treba da bismo bili zdravi, odnosno kako bismo osigurali optimalno funkcioniranje našeg imuniteta. No, vitamin D se ne stvara u tijelu, tako da je jedan od rijetkih vitamina koje treba uzimati putem hrane, odnosno iz prirode. Sintetizira se preko kože utjecajem sunčevih zraka i unosom hrane bogate vitaminom D. Tijekom zimskih mjeseci kada je sunca manje, a bolesti više, potreba za tim vitaminom raste zbog optimalnog funkcioniranja imuniteta. 

losos zacinjen
Copyright (c) 2017 Life morning/Shutterstock. No use without permission.

Losos / haringe / srdele

Poznato je su ribe bogate vitaminom D, a najviše ćete ga pronaći u lososu, haringama i srdelama. Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) preporučuje unos od 600 IU (eng.: international units = međunarodnih jedinica) vitamina D dnevno za zdrave osobe, a oko 100 grama lososa sadrži 526 IU vitamina D, dakle gotovo cijelu dnevnu preporučenu dozu.

Riblje ulje

Riblje ulje puno je esencijalnih masnih kiselina, ali i vitamina D. Jedna žličica ribljeg ulja ima oko 450 IU vitamina D, što predstavlja gotovo cijelu dnevnu potrebu organizma za tim važnim vitaminom. Najvažniji izvor ribljeg ulja je naravno – riba, no može ga se pronaći i kao zaseban proizvod na policama trgovina i ljekarni, ali i u obliku kapsula, tableta i kapi.

riba i riblje ulje
Copyright (c) 2016 Africa Studio/Shutterstock. No use without permission.
jaja u zdjelici
Copyright (c) 2018 Yulia Furman/Shutterstock. No use without permission.

Žumanjak

„Žuto oko“ jajeta bogato je vitaminom D. Ima otprilike 37 IU, što je oko pet posto dnevne potrebe organizma za tim vitaminom. No, vrijednosti vitamina D u žumanjku ovise o tome je li kokoš uzgojena na otvorenome jer njena su jaja kvalitetnija i bogatija vitaminom D od jaja kokoši što se uzgaja u zatvorenom prostoru. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.