Empanade – južnoamerički „jastučići“ koji su osvojili svijet
Iako se o porijeklu empanada ne zna puno, smatra se kako im je rodno mjesto Galicija, regija sjeverozapadne Španjolske. Najpoznatije su u Južnoj Americi gdje su ih europski kolonizatori donijeli iz Španjolske, ali se jedu diljem svijeta, u slanim i slatkim verzijama.
Umijeće oblikovanja tijesta
Rade se tako što se tijesto oblikuje i puni raznim nadjevima od mesa ili povrća, a potom se „jastučići“ zatvaraju i peku ili prže. Uz samu recepturu empanade važno je i kulinarsko umijeće oblikovanja tijesta, odnosno zatvaranja „jastučića“. Naime, jednom kad se tijesto napuni, ono se mora dobro zatvoriti kako se empanada tijekom pečenja ili prženja ne bi otvorila. To se može učiniti pomoću vilice, pletenjem pletenice oko ruba, preklapanjem stranica ili rubova tijesta te kako god inspiracija u tom trenutku dopusti.
Slatke ili slane kombinacije
Danas su možda najpoznatije argentinske empanade koje su se u prošlosti punile morskim plodovima, maslinama i kuhanim jajetom, a danas pak dolaze u verziji sa začinjenim mljevenim mesom. Svaka regija Argentine ima svoju verziju empanade, a sve se baziraju na mesnom punjenju uz dodatke luka, čilija, paprike ili krumpira. S druge strane zemaljske kugle, na Filipinima, empanade se pune zaslađenim kokosom ili pak karamelom od kokosa, orasima i medom ili maslacem od kikirikija.
Jednostavna receptura
Kad je riječ o nadjevu, doista je svejedno što ćete staviti u svoju empanadu, a najbolje se voditi vlastitim ukusom. No, ono što treba znati je kako napraviti tijesto za empanade, a postupak je sličan izradi tijesta za pite. Sastojci su brašno, sol, otopljeni maslac, žumanjci i voda. Nakon što se tijesto zamijesi ostavlja se da odstoji barem pola sata u hladnjaku, nakon čega je spremno za izradu empanada po vašem ukusu.
*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.