mlacenica u casama

Mlaćenica ili stepka – vrijedan „ostatak“

Mlaćenica (eng. buttermilk) se, kako joj i ime govori, odvaja nakon „mlaćenja“ vrhnja. Okusom je mlaćenica najsličnija jogurtu, ali ima manju gustoću i od jogurta i od vrhnja. Kiselog je okusa koji se razvio procesom fermentacije kada je od maslaca odvojena tekućina koja se uslijed stajanja ukiselila. Tako je bilo u prošlosti, kada se fermentacija događala prirodnim načinom - stajanjem. Danas se, pak, fermentacija potiče ponovljenim uvođenjem bakterijskog soja Lactobacillus acidophilus koja mlaćenici daje kiselkast okus. 

sastojci za kolace i mlacenica

Za ukusne kolače

U receptima se mlaćenica često spominje kao sastojak za pripravu kolača, a jedan od razloga je njezina kiselost koja aktivira prašak za pecivo ili sodu bikarbon pa se, na primjer, tijesto brže diže, a ima i prozračniju teksturu. Osim toga, zahvaljujući kiselosti mlaćenice, neki su kolači puno mekši od kolača u kojima nije korištena. Kiselost, naime, „razbija“ duge lance glutena i proteina u tijestu zbog čega ono postaje mekše i podatnije.

Sam svoj majstor!

U nedostatku domaće mlaćenice, a za potrebe što brže pripreme ukusnih kolača, možete je napraviti u kućnoj radinosti i to od samo nekoliko sastojaka. S obzirom na to da je glavna karakteristika mlaćenice kiselost, u mlijeko samo treba dodati malo octa ili limunova soka. U otprilike 2,5 dl mlijeka stavite jednu žlicu limunova soka, dobro promiješajte i ostavite da odstoji neko vrijeme. Nakon toga mlijeko još jednom promiješajte i dobit ćete mlaćenicu spremnu za korištenje, a isti omjer koristi se i kada se u mlijeko dodaje ocat

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

mlacenica u boci