Med u kuhinji – probajte ovako!
Med je jedna od čovječanstvu najpoznatijih namirnica. Nema roka trajanja, proizvode ga marljive pčelice i prepun je vrijednih nutrijenata. Koristimo ga kao prirodno sladilo ili kao ljekovitu pomoć kad smo prehlađeni. No, upotrebu meda ne morate isključivo ograničiti na dodavanje u čaj, medenjake i žličicu za bolno grlo. Dapače, med ima puno širu primjenu, a evo nekih naših prijedloga kako ga koristiti u kuhinji...
U marinadi
Okusi mesa na vatri sjajno će se spojiti s okusom meda! Maillardova reakcija i karamelizacija koja će se dogoditi pri dodiru meda s vrućom rešetkom, garantira sasvim nove okusne spojeve i opojne miomirise. Med neće samo uljepšati okus mesa nego će i opustiti meso prije samog pečenja.
Za grilanje voća
Med pomaže balansirati kiselost voća, a u kontaktu s toplinom, na voćki stvara ukusnu, slatku i hrskavu koricu. Najbolji način za dodavanje meda na grilane voćke jest premazivanje krupnijih komada poput ananasa, lubenica ili polovica breskvi.
Dresing za salatu
Iako na prvu možda ne djeluje apetitlih, med zapravo ima fantastičnu sposobnost naglasiti i obogatiti okus ne samo zelene, nego svake salate. Od radiča i matovilca do zelene salate, čak i krastavaca! Slatki med u kombinaciji s kiselim okusnim notama stvara tako dobar okus da ćete salatu poželjeti preimenovati u glavno jelo.
Za grickalice
Lješnjaci, kikiriki, bademi, pereci... Sve što vam padne na pamet možete premazati medom i potom malo zapržiti. Naročito kada je riječ o slanim grickalicama jer aroma meda dodatno će obogatiti okus i naglasiti slanoću grickalice.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.