Manioka – brašno bez glutena
Manioka ili kasava grmolika je biljka, podrijetlom iz Južne Amerike i Afrike, čiji se korijen koristi u prehrambenoj industriji. Uvjerljivo najpoznatiji nusproizvod u preradi manioke je brašno koje je ne sadrži gluten, a s obzirom na to da se izrađuje od cijelog korijena, prepuno je vlakana.
Kuhanje s brašnom od manioke
Brašno od manioke cijenjeno je zbog svoje svestranosti u kuhanju i pečenju, posebno u bezglutenskoj prehrani. Neutralnog je okusa, a to ga čini dobrom zamjenom za pšenično brašno u mnogim receptima. Međutim, budući da ne sadrži gluten, ne postiže istu elastičnost i rast kao pšenično brašno pa bi u nekim receptima mogle biti potrebne prilagodbe.
Manioka vs. tapioka
Tapioka brašno zapravo je hranjivi škrob i ima znatno neutralniji okus od brašna manioke, a i postupak proizvodnje je drugačiji. Prilikom dobivanja škroba tapioke, korijen kasave se riba i ispire te se ostavlja da se natopi vodom, koja potom isparava, nakon čega ostaje bijeli talog. Prilikom dobivanja brašna od manioke, pak, koriste se tehnike sušenja i mljevenja korijena, stoga je ovo brašno prepuno vlakana i ima izraženiji okus.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.