drvene zdjelice s makadamija orasima
Copyright (c) 2019 Pixel-Shot/Shutterstock. No use without permission.

Makadamija orah – australska grickalica koju jako volimo

Makadamija je autohtona biljka na području Australije, a od četiri vrste stabala, samo dva su bitna kad je riječ o plodu ove biljke - orahu, hrskavoj i vrlo ukusnoj deliciji. Simpatičnog okruglog oblika, koji je vrlo sličan lješnjaku, spada među najskuplje orašaste plodove zbog jedinstvenosti njegova uzgoja. Naime, potrebno je od 7 do 10 godina da zasađeno stablo počne davati plodove te ima izuzetno spor proces dozrijevanja i berbe. Ubrani plodovi prolaze proces vađenja iz zelene ljuske i sušenja, a potom se mehanički vade iz njihove smeđe unutarnje ljuske. 

ulje od makadamija oraha
Copyright (c) 2017 Efired/Shutterstock. No use without permission.

Posebno mekani i suptilno hrskavi

Makadamija je ujedno i vrlo specifična biljka zbog njezina orašastog ploda. Naime, orah makadamije mekši je od ostalih njegovih srodnika u prehrambenoj skupini, što uz tipičnu orašastu hrskavost daje poseban šarm ovom oraščiću.
Dostupan je tijekom cijele godine, a u svom rodnom kraju, Australiji, bere se od travnja pa sve do rujna. U ponudi trgovina postoji nekoliko vrsta ovih ukusnih oraščića, od pečenih i slanih do sirovih. Najčešće ćete ih na policama trgovina pronaći očišćene i u vakuumiranoj ambalaži koja im pomaže da održe svježinu. 

Kušajte!

Orah makadamije možete konzumirati na razne načine, osim što ga možete grickati, možete ga nasjeckati, samljeti i koristiti kao dodatak varivima i juhama, a osobito se dobro slaže s cvjetačom i bundevom. Možete ga koristiti i u pripravi raznih slastica - sladoleda, keksa, muffina i kolača. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

kolacici s cokoladom i makadamija orasima