Lan
Lan je biljka koja se uzgaja zbog ukusnih sjemenki i korisnih vlakana te se prerađuje u prehrambenoj, kao i tekstilnoj industriji. Postoje dvije vrste lana: jedna se uzgaja isključivo radi vlakana dok od druge vrste koristimo i prerađujemo sjemenke koje upotrebljavamo u kuhanju. Mi ovdje pričamo o sjemenkama lana koje se koriste isključivo kao hrana, a mnogi bi rekli i superhrana. Često se koristi za pripremu tradicionalnih jela, a lanene sjemenke uobičajeno se dodaju u kruh i razna peciva, dok se ulje dobiveno preradom sjemenki lana koristi u salatama, a laneno brašno može biti izvrsna zamjena za pšenično.
U čemu je njegova tajna?
Ove malene, ali moćne sjemenke sadrže omega-3 masne kiseline, bjelančevine, razna vlakna i brojne druge nutritivno vrijedne sastojke. Budući da sadrži dijetalna vlakna, lan je idealna zamjena za žitarice u prehrani osoba koje imaju problema s probavom, kao i za osobe koje ne podnose gluten jer ga lan ne sadrži. Njegova vlakna se u ljudskom tijelu ne mogu u potpunosti razgraditi pa tako potiču i reguliraju probavu. No, slobodno eksperimentirajte i dodajte ove male, a moćne sjemenke u svoju svakodnevnu prehranu.
Kako najbolje konzumirati lan?
Dodajte žlicu sjemenki lana u jogurt, zobenu kašu ili proteinski shake kako biste povećali unos vlakana u organizam. Također ih možete dodati u razna slana peciva jer izvrsno nadopunjuju okus ostalih žitarica zbog orašaste arome, a lan paše i uz razne juhe i salate jer daje hrskavost jelu. Preporučuje ga se konzumirati mljevenog radi lakše apsorpcije nutrijenata koje sadrži. Jela s lanom osiguravaju duži osjećaj sitosti te ga je najbolje uzimati ujutro.
* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.