konzervirano voce i povrce
Copyright (c) 2018 Chatham172/Shutterstock. No use without permission.

Konzerviranje – tehnologija za očuvanje jela

Posljednjih godina limenke s konzerviranim namirnicama opet su aktualna tema i to zahvaljujući društvenim mrežama i mladim generacijama koje otkrivaju ovaj desetljećima star proces očuvanja hrane. Jasno, kada spomenemo konzerviranje, prvo pomislimo na ribu iako taj način čuvanja hrane možemo primijeniti na širok raspon namirnica, a ne samo one iz mora. 

konzervirano voce i povrce i riba
Copyright (c) 2020 YARUNIV Studio/Shutterstock. No use without permission.

Praktičnost i stabilnost

Konzerviranje je poseban postupak kojim se hrana štiti od propadanja, tj. sprečava se njeno kvarenje. Naviknuli smo da se lako pokvarljiva hrana poput ribe čuva u limenkama, ali konzerviranje nije nužno ograničeno na limenke. No, kako smo svjedoci velike popularnosti food trenda hrane u limenkama, fokusirat ćemo se samo na limenke, koje su zamijenile staklene posude u kojima se prvotno čuvala konzervirana hrana, a koje su se pokazale vrlo nepraktičnima.

Iz limenke!

Prednost konzerviranih namirnica u limenci - poput sardina, raznog voća i povrća, kao što su polovice breskve ili grah, čak i gotovih obroka – jest to što ih uvijek možemo naći na policama trgovina, i kada im nije sezona, odnosno kada to nisu namirnice koje se tipično nalaze u našem podneblju. Kada je riječ o nutritivnoj vrijednosti konzervirane hrane, rezultati nekoliko različitih istraživanja pokazali su da proces konzerviranja namirnica, kako bi im se produžio vijek trajanja, ne utječe drastično na kvalitetu i količinu vitamina, vlakana i ostalih hranjivih tvari u njima. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

konzervirana riba sa zacinima izbliza