Pogled odozgo na vodoravno postavljene vilicu i  licu uz  pagete bolonjez na svijetloj podlozi.
© Copyright (c) 2021 Wirestock Creators/Shutterstock. No use without permission.

Kako pravilno kuhati tjesteninu: Vodič za tinejdžere

Dragi tinejdžeru!

 

Znamo da u životu imaš važnijih stvari od kuhanja tjestenine. Tu su društvene mreže, igrice, serije koje treba bingati i, naravno, sveto umijeće izbjegavanja kućnih obaveza. Ali, prije nego što kreneš s uvjeravanjem da znaš sve jer si jednom vidio Tik-Tok recept u kojem netko ubacuje špagete u hladnu vodu (NE!), daj nam priliku da ti objasnimo kako se tjestenina kuha pravilno. Vjeruj, nitko ne želi jesti ljepljivu neukusnu masu koja izgleda kao da ju je netko već prožvakao.

Portret izbliza djevojcice predtinejd erske dobi koja priprema i mije a svje e zdrave makarone u svijetloj, bijeloj kuhinji u kuci.
© Copyright (c) 2019 Roman Samborskyi/Shutterstock. No use without permission.

  1. Prava količina vode – ne škrtari!

Tjestenina traži puno prostora. Ako ubaciš 500 g špageta u lončić s dvije čaše vode, završit ćeš s grudastom katastrofom u tanjuru. Koristi barem 1 litru vode na svakih 100 g tjestenine. Veći lonac jamči da će se tjestenina ravnomjerno skuhati i neće biti ljepljiva. 

 

P.S. Da, znamo da dodatni lonac znači više posuđa za pranje nakon kuhanja, ali ovo je borba koju moraš prihvatiti.

  1. Posoli kao da ti život ovisi o tome!

Bez soli, tjestenina ima okus kartona. Istina. Ne moraš vjerovati nama, vjeruj Talijanima. Jedna žlica soli na 3 - 4 litre vode pravi je omjer. I ne, sol se ne stavlja nakon kuhanja – voda mora biti slana od početka kako bi tjestenina upila slanost. 

 

P.S. Ako pitaš treba li uliti ulje u vodu – odgovor je: NE! Ulje samo sprječava da se umak poslije lijepo priljubi uz tjesteninu. 

 

  1. Kad ubaciš tjesteninu u vodu, nemoj je ostaviti da pati

Kad tjesteninu ubaciš u kipuću vodu, ne znači da je vrijeme za tvoje skrolanje po Instagramu. Prvih 30 sekundi kuhanja je ključno! Ako tjesteninu ne promiješaš odmah, može se zalijepiti, a nitko ne voli jesti špagete u obliku cigle.

Izbliza prikazana  enska ruka koja dodaje sol u vodu za tjesteninu.
© Copyright (c) 2021 Artshake Media/Shutterstock. No use without permission.
Mala skupina svje ih makarona rigati poslo ena u krug s satom u sredini na  utoj podlozi.
© Copyright (c) 2020 marino bocelli/Shutterstock. No use without permission.

  1. Timing je važan – nemoj prekuhati!

Ako na pakiranju piše „kuhati 8 minuta“, to se odnosi na tjesteninu kuhanu al dente. To znači da će tjestenina pružati lagani otpor kad se nađe pod tvojim zubima. Al dente kuhanje traje 7 minuta. Testiranje je jednostavno – izvadi jedan komad i probaj. Ako se osjećaš odvažnim, možeš i baciti nekoliko špageta na zid – ako se zalijepe, prekuhao si ih. 

 

P.S. Ako bacaš špagete po zidu, bolje da roditelji ne saznaju da smo mi bili dio tog plana:)

 

  1. Ne ispirati tjesteninu!

Možda si negdje vidio kako ljudi ispiru tjesteninu pod mlazom hladne vode – a to je pravi kulinarski grijeh! Voda ispire škrob s površine tjestenine, a upravo taj škrob pomaže da se umak bolje priljubi uz tjesteninu.

  1. Umak i tjestenina moraju se upoznati prije posluživanja

Tjestenina ne ide na tanjur, a umak se ne stavlja po njoj kao da prikriva neku nesreću. Prvo pomiješaj sve u tavi, na laganoj vatri, da se sastojci prožmu. To je osnovna razlika između restoranskog jela i studentskog obroka iz kantine. 

 

Tjestenina je jedno od onih jela koje možeš savršeno pripremiti u 10 minuta ili potpuno uništiti u 9 minuta. Sada, kada znaš pravila, možeš impresionirati obitelj, prijatelje ili, realno, samog sebe. Sretno kuhanje!

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera. 

Pogled odozgo na hrpice ukusne raznovrsne tjestenine poslo ene u red na sivoj podlozi.