ajnprem juha

Prežgana juha – malo sastojaka, a puno mogućnosti

Rijetko nas koje jelo toliko podsjeća na djetinjstvo kao prežgana ili ajnpren juha. Zamamni miris zaprške koja se podlijeva vodom kulinarski je klasik ovog dijela svijeta. Jednostavna tri sastojka – brašno, voda i ulje, dodavanjem zanimljivih začina postaju sasvim novo i uzbudljivo jelo. 

zapr ka u tavi

Dobra zaprška je glavna stvar

Ulje se u prežganoj juhi vrlo lako može zamijeniti maslacem koji će juhi dati kremastiju strukturu, dok će češnjak u granulama s dodatkom lovora podariti sasvim novi okus starom jelu. Slovenska kuhinja ima svoju verziju prežgane juhe u koju se dodaju sjemenke kima i ukuhava razmućeno jaje. Kombinacija recepata za prežganu juhu ima koliko i kombinacija za pravljenje zaprške. Okusom zaprške lako se da upravljati, a ovisit će o dužini prženja brašna i odabiru masnoće. Tako se uz maslac može koristiti svinjska mast, biljno ulje ili dodati nekoliko kapljica maslinova ulja. Brašno, također, može promijeniti okus zaprške, pa u obično brašno, oštro ili glatko, dodajte malo zobenog ili heljdinog brašna za puniji okus prežgane juhe. 

Može i s mesom

U prežganu juhu može se dodati i meso, a naročito dobro paše slanina ili sušena kobasica. Postupak je isti kao i kod prženja brašna, na vruću tavu stavlja se manja količina ulja i meso koje će pustiti svoju masnoću, a potom brašno. Začini također mogu ovu jednostavnu juhu pretvoriti u pravi festival okusa. Prežgana juha može se dopuniti croutonima (preprženim kockicama kruha) ili nekom sitnijom tjesteninom


* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

narezana slanina u zdjelici i luk