Alternativna tjestenina za novi okus jela

S porastom svijesti o zdravom življenju, porasla je i potražnja za alternativnim oblicima tjestenine koji će unijeti dašak promjene i biti prilagodljivi raznim režimima prehrane. U SPAR i INTERSPAR trgovinama čeka vas tjestenina pod robnim markama Natur*pur, Vital i free from.

Pirova tjestenina

Integralna tjestenina u proizvodnji zadržava dijelove zrna pšenice koji sadrže najviše proteina, vitamina i minerala, poput opne i klice. Na taj način, dobiva se tjestenina koja je hranjivija i bogatija vlaknima. Time također izlazi iz kategorije jednostavnih ugljikohidrata koji podižu nivo šećera u krvi i potenciraju glad. Pir, odnosno prapšenica, bio je okosnica ljudske prehrane od brončanog doba pa sve do srednjeg vijeka. Danas on doživljava veliki povratak zbog hranjivosti koja nadilazi klasičnu pšenicu. Sadrži malo glutena tako da nije pogodan za osobe osjetljive na ovaj sastojak. Ipak, manji udio glutena čini tjesteninu od pira probavljivijom, a brašno od pira pogodnim za dizana tijesta. Tjestenina od pira odličan je izbor za osobe neosjetljive na gluten koje si žele priuštiti hranjiviju verziju pšenične tjestenine. 

Bezglutenske verzije

Heljda se u velikom stilu vratila u naše kuhinje. Ta je pseudožitarica, prirodno bez glutena, puna antioksidansa i lako probavljivih proteina, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. U Japanu se tradicionalno proizvodi tjestenina od heljde soba. Karakteristično su tamne boje i orašastog okusa, prilagodljiva klasičnim pripremama. Bezglutenske tjestenine najčešće se rade od rižinog brašna. To je još jedna žitarica koja je prirodno bez glutena što je čini lakše probavljivom i prilagodljivom različitim režimima prehrane. Zbog težnji za što manjim procesuiranjem žitarica, na tržištu se može naći i tjestenina od smeđe riže kod koje se u proizvodnji zadržava opna puna vlakana, vitamina i minerala. 

Riža, kukuruz, ječam

Kukuruz se često koristi, uz rižino brašno, za izradu bezglutenskih tjestenina. Okus tjestenine od kukuruza je blag i može se jednostavnije kombinirati sa svim sastojcima. Izostankom glutena u kukuruzu nestat će i osjećaj težine nakon obroka. Kukuruz je bogat vitaminima A, B i E te dijetalnim vlaknima koji osiguravaju zdravu probavu. Iako ne postoji tradicija izrade tjestenine od ječmenog brašna, ono se istraživanjima pokazalo pogodnim za njezinu izradu. No ipak joj se ponekad dodaje gluten za podatnije tijesto. Ječmeno brašno bogato je beta glukanima koji jačaju imunitet i proteinima te čini ukusnu zamjenu uobičajenoj tjestenini.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.