fasiranci s tikvicama

Moderna lica široko poznatog faširanca

Rastući trend prehrane zasnovane na povrću potiče kreiranje sve raznovrsnijih varijanti polpeta, odnosno vege varijanti popularnih faširanaca. Polpete se pretežno rade od junetine i svinjetine i poslužuju uz pire krumpir i zelenu salatu ili šalšu za ručak. Danas, ulogu glavnog sastojka sve češće preuzimaju tikvice, cvjetača, mrkva, brokula, krumpir, kvinoja, zob, a vrlo su ukusne i u ribljim izdanjima. Cvjetača je posebno dobra zamjena za meso jer ima vrlo zahvalnu gustu strukturu.

priprema fasiranaca s tikvicama

Lako prilagodljiva priprema

Originalni recept podrazumijeva pravljenje kompaktne smjese od mljevenog miješanog mesa, jaja, peršina i krušnih mrvica te soli i papra. Raznovrsno povrće i žitarice kao zamjenski sastojci za meso i kruh ili krušne mrvice spretno su se snašli u spomenutoj recepturi. Kod pripreme vege faširanaca važno je posvetiti posebnu pozornost pri pečenju jer kvalitetno ispečena korica čuva sočnost. Što se tiče mesnih polpeta, najbolje ih je peći na srednje jakoj vatri, jer bi na jakoj vatri mogle brzo zagorjeti izvana, a ostati sirove iznutra.

Ukusne riblje izvedenice

Riba i škampi također su pogodne namirnice za pripremu polpeta. Oslić, losos, skuša ili bakalar dobar su izbor jer nemaju puno kostiju. Škampe je poželjno pretvoriti u kompaktnu smjesu pomoću blendera i potom u drugoj posudi umijesiti zajedno s ostalim glavnim sastojcima: jajetom, peršinom, začinima i krušnim mrvicama. Polpete su izvrsno rješenje ako vam ostane kuhane ili pečene ribe, a željni ste malo drugačijeg obroka. Riblje meso važno je usitniti, zatim obogatiti sitno nasjeckanim češnjakom, eventualno s malo luka, peršina i začina te oblikovati. Najprije ih uvaljajte u brašno, potom u jaja koja ste prethodno izmutili pa u krušne mrvice kako bi bile spremne za prženje. Poslužite uz umak od vrhnja ili šalšu.

 


*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.