Food trend: japanski voćni sendviči

Tri glavna sastojka: mliječni kruh, svježe voće i šlag. Kombinacija koja na prvu možda zvuči nespojivo, ali u Japanu je pravi hit i uspješno osvaja ljubitelje diljem svijeta. Sendviče s komadima voća Japanci su doveli do vizualnog savršenstva, a osim za doručak, čine ukusan sladak snack tijekom cijeloga dana. Bijeli mliječni kruh koristi se jer nema mekanije i laganije verzije koja se traži u ovoj specifičnoj recepturi. Što se tiče voća, preferira se ono sezonsko, tvrde strukture kako bi se moglo rezati i oblikovati prema visokim estetskim standardima posebno naglašenima u ovom egzotičnom obroku.

sendvici s vocem

Jednostavna, ali pedantna priprema

Jagode, kivi, ananas, mango, borovnice... Izaberite voće po želji, očistite ga, operite, osušite papirnatim ručnicima i narežite. Želite li postići prekrasan izgled japanskih primjeraka, nastojte odabrati voćke različitih boja kako bi presjeci sendviča što više i koloritom došli do izražaja. Potom istucite šlag. Šnite bijeloga mliječnog kruha namažite slojem šlaga i razmislite o rasporedu komadića voća. Pratite jasne linije prilikom slaganja i težite određenoj simetriji. Često se sendviči koji su kvadratnog oblika režu dijagonalano za maksimalan dojam i lijepu prezentaciju, pa pri slaganju voća unaprijed imajte na umu rezove koje ćete raditi. Nakon što ste posložili voće, preklopite sendviče drugom kriškom i omotajte ga plastičnom folijom te stavite u hladnjak na sat vremena. Japanci nerijetko dodaju i određenu težinu na gornju šnitu sendviča kako bi se postigla što veća kompaktnost i prije posluživanja svakako odrežu rubove sendviča.

Ekstra savjet: Prilikom rezanja nježno pritisnite gornju šnitu i nakon svakog reza nož očistite kako ne biste šlagom premazali presjeke i na taj način narušili čiste linije, urednost i prezentaciju jela na tanjuru.

Razina više za prave perfekcioniste u kuhinji

S obzirom na to da je riječ o japanskoj gastro kreaciji, vizualni dojam ovog obroka očekivano je vrlo naglašen. U nekim slučajevima riječ je o pravim umjetničkim djelima jer voćem uspijevaju postići oblike cvijeća. Umjetnička jestiva djela prije svega zahtijevaju strpljenje, pomno promišljanje i komade voća iste veličine, a umjesto šlaga može se koristiti i krema od mascarponea.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

sendvici ukraseni vocem