razlicite vrste luka

Mini vodič: od luka do luka

Različite vrste luka namijenjene su za različite recepture. Svaka sorta ima svoje karakteristike koje bolje odgovaraju određenim metodama pripreme zbog čega donosimo mali vodič s kojim ćete bez sumnji poboljšati okus raznih jela. Luk je povrće koje itekako voli ostaviti svoj trag u kuhinji. Intenzivna, prepoznatljiva aroma koja mami suze uvijek je dobar nagovještaj za gurmane jer pirjanjem sitno nasjeckanog luka započinje priprema ukusnih gulaša, rižota i pečenja. Mnoga jela nezamisliva su bez ovog specifičnog sastojka jer daje poseban „šmek“ jelima, a nerijetko se konzumira i u svježem obliku. Sorta je mnogo i uglavnom se razlikuju po boji, obliku i okusu.

Copyright (c) 2020 Dominique James/Shutterstock. No use without permission.

Najčešće viđen u kuhinji

Većina recepata podrazumijeva upotrebu žutog luka. Svakako ga je preporučljivo koristiti za jela koja se trebaju kuhati duže vrijeme poput temeljaca, a od njega se radi i popularna francuska juha od luka. Osim toga, najbolji je kandidat za karameliziranje jer obiluje prirodnim šećerom. Što se duže pirja, to je slađi, dok u sirovoj varijanti ima dosta oštar okus. Svakom rižotu baza od pirjanog luka daje optimalnu gustoću i poboljšava okus.

Kozjak ili ljutika

Izduženi oblik, svijetlosmeđa ljuska i bijela unutrašnjost glavne su osobine ove starinske sorte, a u kuhinji može poslužiti kao dobra zamjena za žuti luk. Ljutika je odličan izbor kad ne želite da luk previše dominira u jelima. Ovaj tip luka raste u grozdovima i ima klasičan blago ljutkasti okus. Dobar je za pripremu umaka, rižota, juha, pečenja i pašteta. Osim toga, popularna je sorta za kiseljenje.

vrsta luka
burschetti s lukom

Ljubičasto-slatke note u jelima

Za razliku od žutog luka, ljubičasti je stvoren za konzumaciju u sirovom obliku. Zahvaljujući svom blažem i više slatkastom okusu, obogaćuje okus povrtnih salata i ukusan je dodatak burgerima, sendvičima te prilog uz ćevape i drugo meso s grilla. Želite li dodatno ublažiti njegov okus, možete ga staviti u hladnu vodu prije upotrebe. Dok se žuti luk uglavnom sjecka na sitne kockice, ljubičasti se najčešće reže na tanke kolute.

Srebrenac

Srebrenac od svih lukova ima najhrskaviju teksturu zahvaljujući većem sadržaju vode i miljenik je meksičke kuhinje. Ima tanju ljusku od žute vrste i često se konzumira sirov. Samim time, vrlo je rado viđen dodatak na pizzama, u salatama, sendvičima, tortiljama

sampinjoni
omlet na tanjuru

Proljetna poslastica

Mladi luk iznimno je popularan u azijskoj kuhinji i obično se koristi za pržena jela kojima nije potrebna duga priprema. Prženjem se smanjuje oštrina njegova okusa, ali općenito mladi luk ima relativno blagi okus zbog čega se vrlo često jede u svježem obliku. Izvrstan je dodatak juhama, salatama i omletima. Luk je niskokalorična namirnica koja sadrži vitamin C, razne minerale poput kalija, magnezija, željeza i fosfora, a može se pohvaliti i sadržajem antioksidansa. Za pohranu je potrebno osigurati hladno i suho mjesto.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.