Vodič za namirnice koje se najčešće krivo konzumiraju

Čak i ako jedete puno voća i povrća i mislite da znate sve o najnovijim super namirnicama na tržištu, nemojte biti sigurni da ih jedete ili pripremate na pravilan način.

Često se kaže – uči se dok si živ. Pravilo koje važi i u kuhinji. Otkrivamo vam neke od najčešćih pogrešaka zbog kojih možda ne iskorištavate sve vitamine i minerale iz hrane koju jedete. Prava šteta! Evo što je važno upamtiti…

Sjemenke lana

Ove male sjemenke imaju brojne zdravstvene pogodnosti,  bogate su vlaknima i omega-3 masnim kiselinama, ali organizam nije u mogućnosti probaviti cijele sjemenke lana, stoga se preporučuje njihova konzumacija u mljevenom obliku, odnosno u obliku brašna. Slobodno ih dodajte u obroke kao što su smoothieji ili jogurt.

Crni čaj

Crni čaj vrlo je zdrav, ipak pripazite da ga ne miješate s mlijekom jer bi ono moglo smanjiti njegove dobrobiti za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Mliječni proteini mogu se vezati s katehinom iz čaja, a tijelo će ih onda teže apsorbirati.

Brokula

Ako želite iskoristiti sve prednosti brokule, nemojte je pirjati ili pržiti jer će izgubiti hranjive tvari. Brokula je bogata vitaminom C, klorofilom, antioksidansima i drugim vrijednim spojevima, a kuhanjem na pari zadržat ćete sve te korisne tvari.

Jagode

Jagode su bogate vlaknima, antioksidansima i vitaminom C, a da biste uživali u punom spektru njihovih zdravstvenih dobrobiti, nemojte ih rezati. Naime, određene hranjive tvari, osobito vitamin C, osjetljive su na svjetlost i kisik. Zamrznute jagode zadržavaju većinu hranjivih tvari i bolje ih je konzumirati cijele.

Bijeli luk ili češnjak

Za razliku od vitamina C, alicin, sastojak češnjaka zaslužan za mnoge zdravstvene benefite, voli biti izložen svježem zraku. Nasjeckani češnjak ostavite oko 10 minuta na zraku prije nego što ga ubacite u bilo koje jelo jer će se tako aktivirati svi njegovi hranjivi spojevi.

Cjelovite žitarice

Cjelovite žitarice i grah sadrže fitate, spojeve koji se vežu uz vitamine i minerale u hrani i sprječavaju ih da se apsorbiraju u tijelu. Stoga, žitarice namačite u vodi preko noći kako bi se oslobodile fitata. Na ovaj ćete način dobiti i maksimalnu količinu hranjivih tvari iz žitarica, poput cinka i željeza.

Rajčice

Svježe, zrele rajčice poboljšavaju okus salata i sendviča, no ako želite apsorbirati njihov likopen, fitonutrijent odgovoran za niz dobrobiti, skuhajte ih. Antioksidativna svojstva rajčica povećavaju se kad se kuhaju na 90 °C.

Prije mesa s roštilja – cvjetača

Svatko voli roštilj, ali kad je riječ o onima „savršeno pougljenim“ komadima mesa, treba biti oprezan. Pečenjem mesa na visokim temperaturama iznad otvorenog plamena razvijaju se spojevi – heterociklički amini (HCA), nepovoljni za zdravlje organizma. Da bi se minimalizirali njihovi učinci, preporučuje se konzumiranje brokule, kupusa, kelja ili cvjetače nekoliko dana prije uživanja u pečenom mesu s roštilja.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.