barbeque umak sa dimljenim rebarcima
Copyright (c) 2018 Elena Veselova/Shutterstock. No use without permission.

Umaci za roštilj sa svih strana svijeta

Umaci za roštilj neodvojiv su dio ljetne kuhinje diljem svijeta. Svaka regija, država, mjesto ili grad na svijetu imaju svoje jedinstvene umake koji se koriste za nadopunu okusa jela, osobito raznih vrsta mesa i povrća s roštilja. Sastojci se razlikuju, ali cilj je uvijek isti – pojesti dobar roštilj i družiti se s ekipom. 

romesco umak u zdjelici sa sastojcima sa strane
Copyright (c) 2018 Hans Geel/Shutterstock. No use without permission.

Europa

Romesco je tradicionalni katalonski umak na bazi rajčice, poznat po bogatom okusu badema, lješnjaka i ñora papričica. Često se koristi kao dodatak povrću s roštilja, a posebno ribi. Ima gustu i kremastu teksturu, a okus mu je intenzivan i blago pikantan. Nakon Katalonije selimo se u Gruziju gdje se uz grill jede tkemali, popularni umak napravljen od šljiva koje se fermentiraju i kuhaju sa začinima. Najčešće se poslužuje uz grillano meso, a uglavnom su to janjetina i svinjetina. Tkemali ima slatkasto-kiseli okus koji savršeno ističe bogate okuse mesa, a u gruzijskim domovima čest je stanovnik hladnjaka, baš kao što je to kod nas ketchup. 

Južna i Srednja Amerika

Chirmol je tradicionalni umak koji potječe iz središnje Amerike, a osobito je popularan u Gvatemali. Obično se priprema od rajčice, luka, korijandra, paprike i limunova soka. Pebre je čileanski umak koji se spravlja od nasjeckane rajčice, luka, peršina, češnjaka, paprike i maslinova ulja. Njegov je okus svjež i aromatičan pa savršeno nadopunjuje različite vrste mesa. U Argentini se, pak, uz roštilj poslužuje popularni chimichurri umak koji se sastoji od nasjeckanog peršina i češnjaka, ulja i začina poput vinskog octa ili limuna. 

Chirmol umak za rostilj u staklenoj zdjelici
Copyright (c) 2017 StudioGShock/Shutterstock. No use without permission.
Mam Nem umak u zdjelicama
Copyright (c) 2020 DH Saragih/Shutterstock. No use without permission.

Azija

Măm nêm je umak koji se tradicionalno koristi u vijetnamskoj kuhinji, a radi se od fermentirane ribe, limunova soka, šećera i čilija. Iako u svom sastavu ima fermentiranu ribu, poslužuje se s mesom. Ovaj umak je slan i začinjen, a često se koristi za umakanje različitih vrsta mesa prije pečenja na roštilju.

Afrika

U Južnoafričkoj Republici na grill okupljanjima poslužuje se braai umak, odnosno umak za roštiljanje. On se uobičajeno spravlja od pasirane rajčice, luka, češnjaka, worchester umaka, jabučnog octa, smeđeg šećera te soli i papra. 

 

* Sve informacije u članku su informativnog karaktera.

domaci barbeque umak u zdjelici