rajcica, karfiol, brokula u zdjeli

U trendu je „čistka na tanjuru“

Zdrave navike u kuhinji i na tanjuru nikada neće biti sporedna stvar. Težnja ka što zdravijem stilu života, očuvanju vitalnosti, vitkosti te dobrog osjećaja u vlastitoj koži uvijek će biti u fokusu i od interesa velike većine ljudi, a u zadnje vrijeme svi pričaju o novom trendu u prehrani poznat pod nazivom – clean eating. Otkrijte o kakvom je konceptu riječ i što trebate poduzeti kako biste bili u tijeku sa zadnjim pozitivnim promjenama vezanim za kreiranje jelovnika i planiranje obroka.

zena drzi brokulu i krafnu

Prirodno, neprerađeno, cjelovito

Clean eating u fokus stavlja izvorne, cjelovite, neprocesuirane namirnice koje su ujedno i nutritivno najvrjednija hrana. Tako su voće i povrće favoriti još jednog koncepta prehrane koje bi trebalo što više uključiti u svakodnevne obroke. Ono što novi trend ističe kao važno jest i osviještena kupnja koja će prednost davati lokalnim sezonskim namirnicama, proizvodima bez industrijskih dodataka, zdravijim izvorima proteina, ugljikohidrata, masti. Cilj je ograničiti unos prerađene hrane i svesti ih na povremene užitke. Prazne kalorije poput slatkiša, grickalica, gaziranih sokova, proizvoda s umjetnim sladilima, dodanim mastima i bijelim brašnom ne bi trebale imati prednost u odnosu na autohtone okuse hrane koji čuvaju zdravlje organizma.

Promjene na bolje

Koncept clean eatinga ne isključuje niti jednu skupinu namirnica iz prehrane dok god je riječ o zdravoj, provjerenoj i prirodno uzgojenoj hrani. Hranjive namirnice koje nisu tretirane kemikalijama, a bogate su aromama i okusima trebaju dominirati jelovnikom. Raznoliko voće i povrće, riba, meso, sve od navedenog i više je nego dobrodošlo. Uživajte u  grahoricama, zelenom lisnatom povrću, orašastim plodovima, bobičastom voću… Dobre navike podrazumijevaju i redovito kuhanje obroka. Brza hrana i naručivanje trebali bi biti stvar prošlosti, a nošenje kuhanog obroka na posao imperativ. Jedite često, krećite se i uglavnom pijte vodu jer nema čišćeg i zdravijeg napitka od vode.

 

*Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera

salata s piletinom