U pravom smjeru

Top 5 trendova zdrave prehrane

Kad spomenemo trend, uvijek prvo pomislimo na modu, odjeću ili obuću. No postoji i lista gastronomskih trendova zdrave prehrane. Svi znamo da se, želimo li biti zdravi, moramo zdravo hraniti jer ono što jedemo uvelike utječe na pravilan metabolizam, našu vitalnost, ali i vedro raspoloženje. Stoga se osvrnite na svjetski popularne trendove zdrave prehrane i krenite u pravom smjeru.

Domaće je najbolje. Zato kad kupujete prehrambene proizvode, dajte prednost namirnicama koje dolaze od lokalnih proizvođača, provjerenih dobavljača, domaćih OPG-ova ili onima koje ste uzgojili u vlastitom vrtu. Voće i povrće uzgojeno na takav način svakako je bolje kvalitete i jačeg okusa. SPAR u ovom segmentu ima jake adute, prije svega proizvode brenda Vrtovi Hrvatske.

Organski uzgojena hrana u potpunoj harmoniji s prirodom je u trendu. Nekadašnja, stara klasična metoda uzgoja voća, povrća, žitarica i domaće stoke – bez pesticida, dodataka prehrani i drugih sintetičkih i kemijskih preparata – opet je aktualna. Prigrlite i vi ovaj trend organske hrane i uživajte u kvalitetnim BIO proizvodima. Iskušajte svakako SPAR-ove Natur*pur proizvode. Organski, ekološki uzgoj hrane nije dobar samo za naše zdravlje. Pravilan i brižan odnos prema prirodi, odbacivanje upotrebe pesticida i drugih štetnih kemikalija važni su za obnovljive prirodne resurse i očuvanje bioraznolikosti na Zemlji.

Superhrana je skupina namirnica u koju se svrstavaju samo one namirnice koje su iznimno bogate antioksidansima, vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim fitonutrijentima koji pospješuju našu vitalnost. Tako, na primjer, znanstvenici u supervoće ubrajaju jabuke, banane, borovnice, kupine, grožđe i nar. Jedete li ih često, na pravom ste putu prema dobrom zdravlju.

Meso za mnoge odlazi u drugi plan. Postoji stručno mišljenje kako hrana nije samo izvor kalorija nego i temelj duhovnog rasta. Bitno je slušati svoje tijelo. Ako ste jako privrženi životinjama i svaka pomisao na njihovo ubijanje izaziva vam nelagodu, onda je vaš odabir vegetarijanstvo. Za neke samo vegetarijanstvo nije bilo dovoljno pa su se okrenuli veganstvu. Sirovojedstvo je, također, jedan od trendova prehrane koji posljednjih godina visoko kotira na prehrambenoj ljestvici.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.