Copyright (c) 2018 Marietjie/Shutterstock. No use without permission.

Top savjeti i trikovi u kuhinji

Kulinarske vještine u domaćinstvima uglavnom se prenose s generacije na generaciju. I premda su naše bake i mame često prave „majstorice od kužine“, sasvim je moguće da su i one možda naslijedile neke male običaje i prakse koje su pogrešne ili jednostavno mogu biti bolje. Učimo dok smo živi, to vrijedi za sve, pa i za kuhanje. Često brzina i krive navike postanu prepreke postizanja savršenstva na tanjuru, ali zato smo izdvojili najčešće pogreške koje se lako mogu ispraviti.

pire krumpir
Copyright (c) 2011 Joe Gough/Shutterstock. No use without permission.

Možda je brzo, ali nije dobro

Mnogi vole pire krumpir pripremati iz pomoć miksera. Iako razni aparati u kuhinji imaju uštedu vremena kao glavnu prednost, pire krumpir biste ipak trebali raditi uz pomoć ručne drobilice želite li izbjeći gumastu teksturu i zadržati kremastu. A da biste dobili savršeno pečeni krumpir, najprije ga do pola skuhajte pa prebacite u pećnicu kako biste ga ispekli i poboljšali hrskavost.

Znamo da se meso ne može pripremati odmah nakon što se izvadi iz zamrzivača. Naime, čak i da se uspije ispeći izvana, iznutra ostane sirovo. Najbolje ga je večer prije preseliti u hladnjak. Nije preporučljivo meso topiti na sobnoj temperaturi jer se tako mogu brže stvoriti bakterije i meso se može pokvariti. Ako ste zaboravili preseliti meso u hladnjak, radije ga otopite u mikrovalnoj pećnici. Što se tiče samog pečenja, meso nemojte stavljati na tavu prije nego što se dobro ugrijala. Ako stavite meso na hladnu tavu, riskirate da bude suho. Također, nakon što je pečeno, meso ne treba odmah rezati. Neka odmori nekoliko minuta i temperatura odradi svoje, odnosno dodatno doprinese njegovoj sočnosti.

Pri pripremi domaćeg šlaga sigurno se ponekad pitate zašto nije čvršći. Želite li savršeno istučene bjelanjke ili šlag, isplati se pričekati malo dok se metlice miksera hlade u zamrzivaču zajedno s posudom u kojoj ćete miksati.

Kako koristiti kuhinjska pomagala

Oni koji misle uštedjeti na prljavom suđu i koriste isti nož za sve namirnice griješe. Lakše i  brže radi se i kuha kad se opremite pravim kuhinjskim priborom. Za meso je potrebno imati veliki nož, a za povrće mali. Manji je dobar i za rezanje pečene peradi, dok za kruh trebate poseban nož sa zupcima. Naravno, sirevi imaju svoj posebni nož, a korištenje praktičnih kuhinjskih pomagala olakšat će vam posao. Među njima je i žlica za špagete s kojom ćete lakše vaditi i ocijediti špagete iz posude, a zanimljivo je da ima i rupu u sredini pomoću koje se lakše određuje količina za kuhanje. Jedna rupa označava dostatnu količinu, odnosno porciju za jednu osobu. Drobilica za češnjak uvijek dobro dođe u kuhinji. Mnogi prije stavljanja u drobilicu češnje ogule od kore, ali taj korak možete slobodno preskočiti i uvjeriti se da će kroz drobilicu svejedno izaći samo jestivi, usitnjeni sadržaj češnja koji trebate, dok će kora ostati neprotisnuta.

cesnjak na stolu
Copyright (c) 2014 RMIKKA/Shutterstock. No use without permission.
osoba dodaje rizu na tanjur
Copyright (c) 2020 A. Zhuravleva/Shutterstock. No use without permission.

Savjeti i trikovi za bolje rezultate

Prilikom kuhanja riže i korištenja kuhače za miješanje, može se slobodno zaključiti da je manje više. Drugim riječima, nemojte ometati proces kuhanja riže miješanjem jer to potiče otpuštanje škroba i lomi zrna. Dobit ćete gnjecavi prilog, a to ne želite. S druge strane, ako radite rižoto, miješanje je dobrodošlo jer će poboljšati stvaranje kremaste teksture. Uvijek pazite na dobar omjer vode, a to je 1 šalica vode za svakih pola šalice riže. Pustite da se riža kuha „sama“ na laganoj vatri, obično bijeloj treba oko 25 minuta, a smeđoj 45 minuta. Suprotno mnogim mišljenjima i navikama, kad stavljate kuhati tjesteninu u vodu, stavite sol ali nemojte dodavati ulje. Iako je primarna ideja bila spriječiti lijepljenje tjestenine, činjenica je da s uljem tjestenina postaje teža i ono ostaje na njoj pa se kasnije ne veže dobro uz umak.  Također, nemojte baciti vodu u kojoj ste kuhali tjesteninu jer je puna škroba, a to je dobro za pripremu umaka. Dobit ćete finu glatku teksturu s kojom će se tjestenina lakše povezati.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.