Copyright (c) 2016 funkyfrogstock/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2016 funkyfrogstock/Shutterstock. No use without permission.

Tapasi - zalogaji stvoreni za dijelenje

Tapasi su karakteristični za španjolsku gastronomiju, a od davnih početaka danas su postali prava tradicija prepoznatljiva u svijetu. Kad Španjolce upitate što podrazumijeva tapas, odgovor će biti – svašta. Od narezaka preko sirne plate, maslina nabodenih na štapiće, komadić tune pa sve do konkretnijeg jela.

Ovi su zalogajčići specifični po tome što ih se jede između obroka s obzirom na to da Španjolci nešto kasnije ručaju i večeraju pa njima brzinski utažuju glad. Uz to su i nezaobilazan dodatak baš svakom druženju u baru. Španjolci imaju i zgodan običaj obilaženja više barova u jednoj noći, a poznat je pod nazivom tapear. 

Copyright (c) 2013 Paul_Brighton/Shutterstock. No use without permission. Copyright (c) 2013 Paul_Brighton/Shutterstock. No use without permission.

Zanimljiva povijest tapasa

Što se samog porijekla tiče, postoji mnogo teorija i legendi, ali većina njih vezana je uz kralja Alfonsa X, poznatog i kao El Sabio. Jedna od priča kaže kako je kralj oporavljajući se od bolesti prema preporuci pio puno vina. Da bi ublažio utjecaj alkohola, uz vino je grickao i ukusne zalogajčiće. Druga priča kaže kako je nakon dugog putovanja zastao u gradiću Ventorillo del Chato u kojem je naručio šeri. Kako je vrijeme bilo vjetrovito, konobarica je čašu prekrila komadićem kobasice koju je kralj s guštom pojeo i ponovno naručio. Budući da je komad salame služio kao poklopac (španj. tapa), rođen je tapas.

Guštajte u razgovoru i finim zalogajima

Tapasi se mogu posluživati pojedinačno ili u obliku plate (ración). Za plate nije potrebno veće društvo, u njima se jednako uživa i kada ste sami ili udvoje. Inspiraciju za slaganje potražite na internetu objavljenim divnim fotografijama koje
prezentiraju kako to rade Španjolci ili još bolje – na policama SPAR-a. Raznovrsni naresci, sirevi, masline, ukiseljeni luk, rajčice, papričice punjene finim nadjevima, izbor je zaista bogat. SPAR-ovi brendovi PREMIUM, S-BUDGET, SPAR, DESPAR imaju sve što vam treba.

Uz konkretnije zalogaje poslužite i namaze, svježe povrće, arancine, što god vam srce poželi. Jedina granica je vaša mašta. Nikako ne zaboravite i omiljeno piće koje će cijelu priču fino zaokružiti. 

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.