Talijanska verzija božićnog menija

spageti sa skoljkama
Copyright (c) 2021 ITrWorks/Shutterstock. No use without permission.

Poznati kao veliki gurmani, Talijani i u vrijeme blagdana njeguju gastronomsku šarolikost. Prepoznatljiva u cijelom svijetu, ova je gastro priča bogata mediteranskim sastojcima, upečatljivim okusima i naravno tjesteninom, koja je postala gotovo sinonim na talijansku kuhinju. Maštoviti obroci iz Italije pripremljeni od vrhunskih domaćih namirnica prava su delicija, a ništa manje ne odskaču i jela koja se pripremaju za Božić.

Tjestenina obvezna

S obzirom na vjersko naslijeđe, Badnjak je u Italiji tradicionalno bez mesa. Na stolovima domaćica tako se nalaze raznovrsna riblja i jela od morskih plodova. Najpoznatiji je svakako bakalar, uobičajen i u našim krajevima, a uz njega konzumiraju se i tuna i losos. No zvijezda stola kojom započinje baš svaki blagdanski obrok je tjestenina pripremljena s morskim plodovima. Često se poslužuje i tjestenina s vongolama, a odlučite li isprobati ovaj specijalitet, možete koristiti svježe ili već pripremljene u finom DESPAR PREMIUM umaku. Svakako isprobajte i druge gotove umake, poput onog s oradom, koji će na vaše stolove donijeti dašak Italije.

janjetina pecena u umaku
Copyright (c) 2017 izikMD/Shutterstock. No use without permission.
Panettone
Copyright (c) 2021 margoantipenkova/Shutterstock. No use without permission.

Bogat blagdanski stol

Badnjak je možda obilježen bogatom trpezom, ali božićni ručak naprosto nema premca. Obrok započinje raznovrsnim platama na kojima se nalaze tradicionalne suhomesnate delicije i tipični talijanski sirevi, poput Grana Padana. I ovaj obrok obilježavaju jela od tjestenine koja se razlikuju od regije do regije. S obzirom na to da je Božić ipak obilježen mesnim jelima, na stol se kao glavno jelo iznose bogata pečenja, a ovisno o regiji, to može biti pijetao, janjetina ili svinjetina, uz nezaobilazan prilog od povrća.

Za kraj – slatko

Kraj obroka obilježen je tradicionalnim desertima, a možda najpoznatiji je panettone, slatki kruh sa sušenim voćem koji se sve češće i kod nas konzumira. Pravi talijanski pronaći ćete pod robnom markom DESPAR PREMIUM koji će na vaše stolove donijeti dašak talijanske gastro raznolikosti.

 

* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.