Talijanska verzija božićnog menija
Poznati kao veliki gurmani, Talijani i u vrijeme blagdana njeguju gastronomsku šarolikost. Prepoznatljiva u cijelom svijetu, ova je gastro priča bogata mediteranskim sastojcima, upečatljivim okusima i naravno tjesteninom, koja je postala gotovo sinonim na talijansku kuhinju. Maštoviti obroci iz Italije pripremljeni od vrhunskih domaćih namirnica prava su delicija, a ništa manje ne odskaču i jela koja se pripremaju za Božić.
Tjestenina obvezna
S obzirom na vjersko naslijeđe, Badnjak je u Italiji tradicionalno bez mesa. Na stolovima domaćica tako se nalaze raznovrsna riblja i jela od morskih plodova. Najpoznatiji je svakako bakalar, uobičajen i u našim krajevima, a uz njega konzumiraju se i tuna i losos. No zvijezda stola kojom započinje baš svaki blagdanski obrok je tjestenina pripremljena s morskim plodovima. Često se poslužuje i tjestenina s vongolama, a odlučite li isprobati ovaj specijalitet, možete koristiti svježe ili već pripremljene u finom DESPAR PREMIUM umaku. Svakako isprobajte i druge gotove umake, poput onog s oradom, koji će na vaše stolove donijeti dašak Italije.
Bogat blagdanski stol
Badnjak je možda obilježen bogatom trpezom, ali božićni ručak naprosto nema premca. Obrok započinje raznovrsnim platama na kojima se nalaze tradicionalne suhomesnate delicije i tipični talijanski sirevi, poput Grana Padana. I ovaj obrok obilježavaju jela od tjestenine koja se razlikuju od regije do regije. S obzirom na to da je Božić ipak obilježen mesnim jelima, na stol se kao glavno jelo iznose bogata pečenja, a ovisno o regiji, to može biti pijetao, janjetina ili svinjetina, uz nezaobilazan prilog od povrća.
Za kraj – slatko
Kraj obroka obilježen je tradicionalnim desertima, a možda najpoznatiji je panettone, slatki kruh sa sušenim voćem koji se sve češće i kod nas konzumira. Pravi talijanski pronaći ćete pod robnom markom DESPAR PREMIUM koji će na vaše stolove donijeti dašak talijanske gastro raznolikosti.
* Sve informacije u ovom članku su informativnog karaktera.