Sve tajne košer prehrane

Možda ste se već susreli s pojmom 'košer', no znate li što on znači? Osim što ima posebne načine pripreme, ovaj tip prehrane donosi i brojne zdravstvene dobrobiti. Tradicija košer prehrane uglavnom se vezuje uz Židove, točnije ortodoksne Židove, koji je se zbog vjerskih razloga strogo pridržavaju. No ovaj način ishrane u posljednje vrijeme postaje sve popularniji i među ostalom populacijom. Naime, posljednjih nekoliko godina namirnice koje nose oznaku 'košer' bilježe eksplozivan rast prodaje. No u čemu je tajna?

Poseban pristup namirnicama

Košer prehrana temelji se na pravilima iz Tore, a podrazumijeva posebne načine pripreme namirnica, ali i njihovu podjelu. Tako Židovi razlikuju čiste i nečiste namirnice. U čiste namirnice ulaze meso određenih životinja (goveda, ovce, koze, bivoli i jeleni), ribe koje imaju ljuske i peraje, određena perad (kokoši, puran, patke i guske), kao i njihovi nusproizvodi. A da bi određena namirnica nosila ovu oznaku, moraju se slijediti posebna pravila njihove obrade. Tako se životinje ubijaju na najhumaniji način kako bi im se olakšala patnja, sva obrada vrši se na zemlji i ručno, krv se mora potpuno iscijediti, a sve pod nadzorom ovlaštenog rabina. I u pogonima u kojima se obrađuju namirnice moraju se poštivati pravila košera. Također, meso i mliječni proizvodi ne smiju biti u doticaju te se moraju pripremati i posluživati u odvojenim posudama.

Sinonim za kvalitetu

Meso i mliječni proizvodi ne smiju se kombinirati i između njihove konzumacije mora proći između jednog i šest sati. No postoje i neutralne namirnice koje se smiju jesti s objema skupinama. To su riba, kruh, voda, voće i povrće, čajevi, kava i slično. Ono zbog čega popularnost košer prehrane sve više raste za početak je provjereno porijeklo. Naime, s obzirom na to da postoje stroga pravila pripreme i konzumacije, svi koji jedu ovakvu prehranu mogu biti sigurni da su namirnice prirodne i bez dodanih umjetnih aditiva. Košer predstavlja sinonim za kvalitetu i provjereno porijeklo.

Brojne prednosti

Također, kako se određene skupine namirnica ne smiju konzumirati, i zdravstvenih je prednosti mnogo. Ovakva prehrana rezultira nižim kolesterolom s obzirom na to da ne jedete zajedno namirnice koji su zaslužne za povišen kolesterol (meso i mliječni proizvodi). Voće i povrće se također pažljivo uzgaja i prati pa je zdravstvena ispravnost itekako osigurana. A mislite li da na našem tržištu ne možete naći namirnice s oznakom košer, varate se. Naime, stotinjak hrvatskih tvrtki nositeljice su ove oznake. Stoga, otkrijte tajne ove prehrane i unesite novost na vaš jelovnik.

 

*Sve informacije u članku su informativnog karaktera.